Mađarska odustala od protivljenja kandidaturi Marka Ruttea za novog čelnika NATO

Vrijeme:1 min, 5 sec

 

Mađarska je odustala od protivljenja kandidaturi Marka Ruttea za sljedećeg glavnog tajnika NATO-a, javili su danas nizozemski mediji, nakon što su se odlazeći nizozemski premijer i njegov mađarski kolega sastali na marginama sastanka čelnika EU u Bruxellesu.

Pozivajući se na izvore, nizozemski mediji NOS i RTL javili su da mađarski premijer Viktor Orban nije ponovio svoj zahtjev za ispriku od Ruttea za ono što je Orban prošlog mjeseca opisao kao “problematična” mišljenja o Mađarskoj.

Isprika je bila jedan od dva uvjeta koje je Mađarska postavila za odobravanje Ruttea kao nasljednika Jensa Stoltenberga na čelu NATO-a.

Drugi – jamstvo da Mađarska neće morati osiguravati financijska sredstva za Ukrajinu ili slati osoblje u ratom razorenu zemlju – ispunio je prošlog tjedna Stoltenberg.

Ove godine su Sjedinjene Države, Britanija, Francuska i Njemačka podržale Ruttea da naslijedi Stoltenberga, koji će u listopadu otići s mjesta čelnika NATO-a.

Turska je u travnja poručila svojim saveznicima da će također podržati Ruttea. Sada samo Rumunjska i Slovačka još nisu dale zeleno svjetlo.

NATO odluke donosi konsenzusom, tako da je svakom od kandidata potrebna podrška 32 saveznika.

Rumunski predsjednik Klaus Iohannis objavio je u ožujku da se kandidira za najviši položaj u NATO-a, tvrdeći da je istočnoeuropskim državama potrebna bolja zastupljenost u euroatlantskim liderskim ulogama, prenosi Reuters.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo