Deklaracijom summita u Švicarskoj podržan je teritorijalni integritet Ukrajine, potpisalo ju 80 zemalja

Vrijeme:2 min, 15 sec

 

Zaključnom deklaracijom sa summita u Bürgenstocku, koju je podržalo 80 zemalja, podržan je teritorijalni integritet Ukrajine te se poziva na dijalog kako bi se postigao mir. Na summitu nema predstavnika Kine, ali ni Rusije koja nije ni pozvana.

Potvrđujemo svoju predanost suzdržavanju od prijetnje ili uporabe sile protiv teritorijalne cjelovitosti ili političke neovisnosti bilo koje države, načelima suvereniteta, neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti svih država, uključujući Ukrajinu, unutar njihovih međunarodno priznatih granica uključujući teritorijalne vode, te rješavanju sporova mirnim putem kao načelima međunarodnog prava, navodi se u deklaraciji nakon dvodnevnog summita u Bürgenstocku.

Povelja UN-a, uključujući poštivanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta mogu i hoće poslužiti kao osnova za postizanje sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira u Ukrajini, ističe se u deklaraciji. Vjerujemo da postizanje mira zahtijeva uključenost i dijalog između svih strana, dodaje se.

Deklaracija se posebno osvrće na zajedničku viziju po pitanju tri krucijalna aspekta.

Prvo je istaknuto, u kontekstu nuklearne elektrane Zaporižja, da upotreba nuklearne energije i nuklearnih instalacija mora biti sigurna, osigurana, zaštićena i ekološki prihvatljiva. Također je napomenuto kako su neprihvatljive prijetnje upotrebom nuklearnog oružja.

Kao druga stavka navodi se da globalna sigurnost hrane ovisi i o pristupu lukama u Crnom i Azovskom moru zbog čega su neprihvatljivi i napadi na trgovačke brodove.

Treća stavka – 80 zemalja poziva da se odmah obavi potpuna razmjena zarobljenika te da se u Ukrajinu vrate deportirana i nezakonito raseljena ukrajinska djeca te svi ostali ukrajinski civili koji su bili nezakonito zatočeni.

Trinaest sudionica nije potpisalo deklaraciju

Deklaraciju je podržalo 80 od 93 zemlje koje su sudjelovale na summitu. Među zemljama koje ne podržavaju deklaraciju je i šest članica grupe G20 – Brazil, Meksiko, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Indija i Indonezija. Uz navedene rezoluciju nisu podržali Armenija, Bahrein, Tajland, Libija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kolumbija i Vatikan, navodi dpa.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su se sudionici summita složili da će nastaviti raditi u posebnim skupinama te da će, kada budu spremni akcijski planovi za mir, biti otvoren put prema drugom summitu, prenosi Reuters.

– Složili smo se započeti raditi u posebnim skupinama nakon summita na konkretnim idejama, prijedlozima i scenarijima koji mogu vratiti sigurnost u različitim aspektima, rekao je ukrajinski čelnik na zajedničkoj konferenciji za novinare.

– Kada akcijski planovi za mir budu spremni i kada se razradi svaki korak, bit će otvoren put za drugi mirovni summit, dodao je.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen kazala je kako mir u Ukrajini neće biti postignut “u jednom koraku, već će to biti putovanje”.

– To nisu bili mirovni pregovori jer (ruski predsjednik Vladimir) Putin nije ozbiljan glede okončanja rata, on inzistira na kapitulaciji, inzistira na ustupanju ukrajinskog teritorija – čak i teritorija koji danas nije okupiran, kazala je.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo