ZELENSKI: Xi mi je obećao da Kina neće prodavati oružje Rusiji. Vidjet ćemo je li čovjek vrijedan poštovanja

Vrijeme:1 min, 17 sec

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je u telefonskom razgovoru i ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da Kina neće prodavati oružje Rusiji, rekao je Zelenski danas. Zelenski je govorio na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s američkim predsjednikom Joeom Bidenom na summitu G7 u Italiji.

Nije precizirao kada je održan razgovor s Xijem. Posljednji javno poznati telefonski razgovor između Zelenskog i Xija bio je u travnju 2023., jedini takav poziv od početka ruske invazije. “Imao sam čvrst razgovor s čelnikom Kine. Rekao je da neće prodati nikakvo oružje Rusiji. Vidjet ćemo je li čovjek vrijedan poštovanja” rekao je Zelenski na engleskom.

Biden se uključio kad je Zelenski završio govor, rekavši: “Usput, Kina ne isporučuje oružje, već sposobnost proizvodnje tog oružja i dostupnu tehnologiju za to, tako da zapravo pomaže Rusiji.” Zelenski je rekao da ako Kijev i Kina imaju ista stajališta o miru, među njima može doći do dijaloga, te da ako Peking ima alternativni pogled, može pripremiti alternativnu “formulu mira”.

Ukrajinski čelnik promovirao je svoju viziju mira u Ukrajini, koju naziva svojom “formulom mira”. Švicarska bi ovog vikenda trebala ugostiti međunarodna izaslanstva iz desetaka zemalja i organizacija na summitu koji će pokušati približiti mir u Ukrajini.

Kina je krajem prošlog mjeseca rekla da neće sudjelovati na mirovnoj konferenciji o Ukrajini koju organizira Švicarska.

Oko 40 šefova država i vlada, zajedno s izaslanstvima iz 90 zemalja i organizacija, trebalo bi prisustvovati summitu koji se održava tijekom vikenda u Bürgenstock Resortu na Luzernskom jezeru. Rusija nije bila pozvana i odbacila je događaj kao zapadnu propagandu.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo