Featured Video Play Icon

RTV HERCEG-BOSNE DEZAVUIRALA NAPAD NA POVIJESNE ČINJENICE: Muslimanski vojnik u Mostaru obećao da će se do smrti boriti za HVO

Vrijeme:4 min, 11 sec

 

Nakon što su iz Jedinstvene organizacije boraca Grada Mostara umanjili ulogu i značaj HVO-a u obrani Mostara, oglasili su se iz Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, ali i neki od političkih aktera demantirajući navode te organizacije. Navode niz dokumenata te pozivaju pripadnike te organizacije da se javno sučele.

Obrana Mostara povjerena HVO-u

Petar Zelenika, prvi zapovjednik obrane Grada Mostara, navodi kako je već 1990. godine počela priprema za obranu Mostara, ali i čitave doline Neretve. Vidjevši što sprema velikosrpska politika na ovim prostorima, Hrvati su počeli pripremati plan za obranu i oslobađanje. Kada je u pitanju sam Grad Mostar, Zelenika navodi kako je i Predsjedništvo BiH prepoznalo da je jedino HVO u stanju braniti Mostar, pa im je službenim putem to i dodijeljeno. Stoga Zeleniku čudi kako sada pojedinci iz Jedinstvene organizacije boraca Grada Mostara zaboravljaju povijesne činjenice.

Petar Zelenika, prvi zapovjednik obrane Grada Mostara 

“Ako su oni stari borci – pravi, onda mi je to još smješnije. Oni znaju što je i kako je bilo. Ne bih ulazio u njihove izjave i odgovarao, ali spomenuli su mi Humu (Esad, nap. a. RTV HB) pa mi je to sada čudno znajući njega kao borca i vojnika. Nek’ im bude tako”, kazao je Zelenika za RTV HB.

Dokumenti i članci dokazuju ulogu HVO-a

Kako navodi Zelenika, postoji puno dokumenata koji opravdavaju njegove navode.

“U svim dokumentima te u objavama u ‘Jutru’, ‘Riječi’ – novinama iz onoga vremena – sve je jasno. Riječi novinara Karabega (novinar Mugdim Karabeg, nap. a. RTV HB), pa Arifa Pašalića. Sve se može naći…”, izjavio je Zelenika.

Muslimani branili Mostar kao pripadnici HVO-a

A da se sve može naći, uvjerili smo se i sami. Na YouTubeu postoji puno snimki iz ratnog vremena.

“Ja sam Musliman i ponosim se time što sam Musliman”, kazao je novinaru pripadnik Samostalnog mostarskog bataljuna koji je djelovao pod upravom HVO-a.

“Niti sam zapostavljen od strane HVO-a, niti nitko od Muslimana. Ovdje su pretežno Muslimani. Nitko niti je šikaniran”, kazao je navedeni vojnik u snimku koji je dostupan na YouTube platformi.

“Do smrti ću se boriti za HVO”

Drugi pripadnik Samostalnog mostarskog bataljuna na spomenutoj snimci govori da je rat “prljav i težak” te da opcija napuštanja položaja ne dolazi u obzir jer je to izdaja.

“Mi kada smo oslobodili Baćeviće, Jasenicu, Donju Mahalu, Luku, Carinu, TO tada nije ni postojao (Teritorijalna obrana, nap- a.). On je došao tek poslije kada smo mi bili na Veležu”, kaže pripadnik Samostalnog mostarskog bataljuna.

Jedan od pripadnika Samostalnog mostarskog bataljuna koji je djelovao pod upravom HVO-a 

“Meni je HVO dao oružje. Ja ću se do života, do smrti za njega boriti i nek’ to svi Muslimani čuju, da bi to trebali poštivati. Nemojte zaboraviti što su im uradili ti četnici, palili kuće. Tek preko HVO-a došli su na svoje ognjište”, kazao je u spomenutoj snimci još jedan pripadnik Samostalnog mostarskog bataljuna koji je djelovao pod upravom HVO-a.

“Prva opcija bila HVO, gdje ću?”

Još jedan vojnik Samostalnog mostarskog bataljuna pojavljuje se u videu. Predstavio se kao Ibrahim Bostandžić zvani Perka, a za sebe kaže da je najstariji vojak (ratnik, nap. a.) HVO-a.

“Kada je Mostar počeo ulaziti u rat, shvatio sam da moram ostati braniti svoj grad. Normalno, prva opcija bila je HVO. Gdje ću? Da je išta drugo bilo, bio bih tu”, istaknuo je Bostandžić.

Bubalo: Ne smijete dopustiti da se laž ponovi sto puta

Oglasili su se i iz Hrvatske republikanske stranke, kažu kako je bitno reagirati na povijesne neistine.

“’92. godine oni su se zahvaljivali HVO-u, hrvatskim vojnicima i Hrvatskoj da bi 2024. godine rekli da nisu sudjelovali. To je uskakanje sam sebi u usta. Opet moram ponoviti da ne smijete dopustiti da se laž ponovi sto puta jer bi slučajno mogla postati istina pa bi ljudi koji nisu upućeni možda mogli povjerovati u takve beskrupulozne laži”, kazao je za RTV HB Silvio Bubalo iz Hrvatske republikanske stranke (HRS).

Silvio Bubalo iz Hrvatske republikanske stranke 

Muslimani preko linija HVO-a pronašli spas u Hrvatskoj

Sve što su radili u ratnom periodu, radili su kako bi pomogli i Hrvatima i Muslimanima pa su brojni Muslimani upravo preko linija HVO-a pronašli spas u Hrvatskoj, a neki preko Hrvatske i dalje u zapadnoeuropske zemlje, kazao je Zelenika.

“Napravili smo ‘Put spasa’. On je najbitniji za spas Mostara i cijele Bosne”, dodao je Zelenika pojasnivši da se radi o putu koji je preko Goranaca vodio do Širokog Brijega.

“Tu su svi izišli i sve se to zaboravlja”, kazao je Zelenika dodavši da je u svakoj bojni HVO-a koja je djelovala u Mostaru bilo pripadnika Muslimana koji su dobrovoljno pristupili u njen sastav, pojasnivši da se obrana nije organizirala preko Ureda obrane. To su, kako kaže, radile HDZ i SDA koje su kao stranke-pobjednice organizirale i obranu i stožere.

Najveću ulogu imao HVO

Činjenica je kako je Mostar obranjen od velikosrpske agresije, a svi relevantni dokumenti i videozapisi pokazuju kako je u tome najveću ulogu imao HVO.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo