Razgovori o čelnim pozicijama u Europskoj uniji očekuju se i na summitu G7

Vrijeme:1 min, 18 sec

 

Iako to nije službeno na dnevnom redu, očekuje se da će čelnici Njemačke, Francuske i Italije održati prve razgovore o sljedećim visokim poslovima u Europskoj uniji na sastanku G7 u talijanskom Bariju prije večere sljedećeg ponedjeljka u Bruxellesu s drugim čelnicima EU, piše Euractiv.

Paket dogovora koji kruži Bruxellesom predlaže drugi mandat za Ursulu von der Leyen kao predsjednicu Europske komisije, portugalskog socijalističkog premijera Antónia Costu kao šefa Europskog vijeća i maltešku zastupnicu u Europskom parlamentu i aktualnu predsjednicu Europskog parlamenta Robertu Metsolu koja se vraća na svoju ulogu.

Posao glavnog diplomata EU predviđen je za liberalnog političara i mogao bi pripasti estonskoj premijerki Kaji Kallas ili čak njenom belgijskom kolegi u odlasku Alexanderu De Croou.

Politički, suprotno predizbornim projekcijama, nije se mogao isključiti brzi paket dogovora.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron suočava se s unutarnjom bitkom, a dogovor o čelnim mjestima u EU prije prvog kruga parlamentarnih izbora 30. lipnja mogao bi biti u njegovom interesu.

Izvori EPP-a kažu za Euractiv da će Macron nastojati biti “konstruktivan” i izbjegavati “stvaranje fronte” s Bruxellesom s obzirom na previranja kod kuće.

Sa svoje strane, njemački kancelar Olaf Scholz osjeća politički pritisak u Berlinu nakon što je zaostao za CDU-om desnog centra i krajnje desničarskim AfD-om na izborima za EU. Štoviše, njegovi koalicijski partneri postavljaju uvjete za podršku kandidatkinji EPP-a Ursuli von der Leyen.

Talijanska premijerka Giorgia Meloni rekla je da je “prerano” razgovarati o slučaju von der Leyen, a izvori sugeriraju da ona želi veliki portfelj u sljedećoj izvršnoj vlasti.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo