Nakon svađe Klub Bošnjaka najavio blokadu rada federalnog Doma naroda

Vrijeme:2 min, 21 sec

 

Današnju sjednicu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH obilježila je neugodna situacija koja je nastala nakon što su izaslanici izglasali izmjene i dopune Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju.

Naime, nakon što je okončano glasanje počelo je, izvan ikakve rasprave, dovikivanje između federalnog ministra rada i socijalne politike Adnana Delića i izaslanika Kluba Bošnjaka Harisa Zahiragića tijekom kojeg su pale uvredljive riječi. Njihov dijalog želio je prekinuti izaslanik Kluba Hrvata Ilija Ilić govoreći da ga treba konačno okončati. Međutim, i tu su uslijedile neugodne riječi između Zahiragića i Ilića.

Potom je predsjednik Kluba Bošnjaka Muamer Zukić (SDA) kazao da izaslanici tog kluba neće raditi pod ovakvim uvjetima jer su doživjeli neugodnosti i uvrede.

– Tražio sam pauzu, nije udovoljeno. Predsjedatelj Doma naroda Tomislav Martinović je nastavio sjednicu i svojim dvostrukim aršinima dopustio da ovo eskalira – kazao je Zukić, koji je zatim održao sjednicu Kluba Bošnjaka na kojoj je zaključeno da se izaslanici Bošnjaka neće vratiti na današnju sjednicu.

Zatražili su, kako kaže Zukić, razgovor s predsjedateljem doma nakon kojeg će konačno odlučiti kada će naredni put sudjelovati u radu Doma naroda.

– Želimo da zaštitimo poštovanje i ugled izaslanika Bošnjaka koji predstavljaju bošnjački narod u ovom domu. Smatramo da je Martinović napravio proceduralne greške. Na kraju smo osudili i sam čin izjava koje su danas prešle u okvire žustrih rasprava u ovom domu. Doživjeli smo neugodnosti i uvrede. Neka nastave tako raditi. Onako su odluke donosili bez nas i ovu Vladu su imenovali protivno volji Bošnjaka – izjavio je Zukić novinarima.

Javnosti se obratio i federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić koji je ukazao da je izaslanik Zahiragić na sjednici iznio neistine i optužio ga da je „pravi medijski spektakl“.

– To je Zahiragićev zadatak da isprovocira i da prekine rad doma. Inače, po mnogim stvarima i pitanjima imamo dobru suradnju s predstavnicima Stranke demokratske akcije u oba doma i Klubom Bošnjaka. Danas je odlična stvar urađena usvojene su izmjene i dopune Zakona o MIO – rekao je Delić.

S druge strane, Zahiragić govori da mu je Delić rekao s govornice „marš“ i da je onda ministra pozvao da „prekine“.

– To je riječ koja nije parlamentarna, pristojna i normalna. Tada sam tražio od predsjedavajućeg Doma da ga upozori i nakon toga je Ilić iz HDZ-a BiH počeo braniti Delića i zbog toga me je vrijeđao – naveo je Zahiragić.

Izaslanik Ilić na sjednici je opomenuo Zahiragića da nema smisla da više priča kada je navedeni zakon prošao.

– On me je ružno pogledao i rekao šuti ti „debeli“. Prethodno je polemizirao s Delićem i svima je to postalo naporno jer je rasprava o zakonu službeno bila završena – poručio je Ilić nakon završetka sjednice.

Hoće li izaslanici Kluba Bošnjaka sudjelovati na narednoj sjednici Doma naroda ostaje da se vidi nakon što se održi sastanak predsjedateljem doma Martinovića s članovima Kluba Bošnjaka.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo