Featured Video Play Icon

ZOVKO: Bez Hrvata u BiH nema sigurnog zaleđa ni za RH ni za EU

Vrijeme:2 min, 40 sec

 

Aktualna zastupnica u Europskom parlamentu i kandidatkinja za novi mandat, Željana Zovko, gostovala je u emisiji Dnevnik PLUS RTV Herceg-Bosne. Razgovor je obuhvatio ključna pitanja vezana za europski put Bosne i Hercegovine, trenutnu političku situaciju u EU, prava Hrvata u zemlji i njen rad u Europskom parlamentu.

Bosna i Hercegovina i europski put

Bosna i Hercegovina je prije nekoliko mjeseci dobila zeleno svjetlo za otvaranje pregovora s Europskom unijom, no aktualna politička situacija udaljava je od tog puta. Zovko je komentirala koliko će Europa tolerirati takvu situaciju.

“EU će tolerirati tako što Bosna i Hercegovina neće napredovati u pregovorima, neće započeti pregovore i neće koristiti sredstva Europske unije koja su sada na raspolaganju. Prije svega, tu je plan rasta od 1 milijardu eura, koji zahtijeva odluke na Vijeću ministara i usuglašavanje na državnoj razini. Potrebno je zaobići trenutne prepreke koje odvlače pažnju od europskog puta BiH,” istaknula je Zovko.

Utjecaj u Europskom parlamentu

Zovko je naglasila svoj utjecaj u Europskom parlamentu kada su u pitanju važna pitanja za Bosnu i Hercegovinu. Kao potpredsjednica Vanjskopolitičkog odbora i zamjenica koordinatora u odboru Europske pučke stranke za vanjsku politiku, Zovko smatra da ima značajnu ulogu u odlučivanju.

“Imam izražen utjecaj i sjedim za stolom gdje jednom mjesečno večeramo s Ursulom von der Leyen i našim predstavnicima. Izravno mogu iznijeti probleme BiH i tražiti pomoć za njihovo rješavanje. Međutim, potrebno je razumijevanje i s druge strane u BiH, gdje osim hrvatske strane, ne vidim raspoloženost za postizanje ključnih odluka i konsenzusa,” dodala je Zovko.

Porast populizma i sigurnosni aspekti

Zovko je kazala da porast populizma jača stranke poput AFD-a i stranke Marine Le Pen. Dodala je da EPP nudi srednji put te očuvanje suverenizma i demokracije, očekujući da će EPP formirati vlast. Zalaže se za jačanje sigurnosnog aspekta u Europi, naglašavajući važnost sigurnosti Hrvata u BiH.

“Mi vrlo dobro znamo zbog čega je ta sigurnost potrebna s Hrvatima u BiH. Jer, bez Hrvata u BiH nema ni sigurnog zaleđa RH niti EU,” kazala je Zovko dodajući da je važno jačanje europske sigurnosti.

Rad u Europskom parlamentu

Zovko je predstavila svoj rad u Europskom parlamentu kroz knjižicu “Moj rad u Europskom parlamentu”. Kazala je da se kroz svoj rad najviše fokusirala na prava Hrvata u BiH te na internacionalizaciju tog pitanja. Također, kazala je da se fokusirala na pojašnjavanje onoga što je međunarodna zajednica pogriješila u BiH te zašto su Hrvati postali građani drugoga reda u FBiH, a trećega reda u RS.

“Što je to loše što se dogodilo nakon Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma i kako vratiti postavke koje su bile nakon tog sporazuma,” kazala je Zovko dodajući da podjela vlasti mora egzistirati u mirovnim sporazumima.

Pojašnjava da se nakon Brexita i Windsor agreementa trudi da BiH vrati sve ono što su Hrvati izgubili, od Predsjedništva i domova naroda do najniže razine vlasti.

Poziv na izlazak na izbore

Zovko je pozvala građane BiH koji imaju hrvatsku putovnicu da iziđu na europske izbore. Podsjetila je da uz Hrvate, i Bošnjaci i Srbi imaju hrvatsko državljanstvo.

“Bitno je izići na izbore i dati svoj glas. Ovdje se odlučuje o vašim pravima, da Hrvatima budu vraćena prava koja su im oduzeta,” kazala je Zovko.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo