U novotravničkoj župi Pećine prije rata bilo oko 2500 vjernika, danas tek 170

Vrijeme:1 min, 47 sec

 

Najstarija novotravnička župa Presvetog Srca Isusova u Pećinama proslavila je svoga zaštitnika.

Proslava patrona obilježava se pobožnostima puka cijele Lašvanske doline, koji dolaze u Pećine te prije mise se zavjetuju obilazeći oko crkve, oltara i zavjetne slike, neki na koljenima klečeći hodaju, a svi s molitvom na usnama. Svečanu sv. misu slavio je vlč. Žarko Vladislav Ošap, župnik u župi Pohoda Blažene Djevice Marije u središtu Banje Luke, u koncelebraciji s 13 svećenika i oko 170 vjernika. Sve je na početku pozdravio župnik domaćin vlč. Goran Kosić.

Katolička crkva izgrađena je 1886. godine, a 1971. učinjeni su neki značajniji radovi, proširenje crkve. Od ove se župe odvojila župa Novi Travnik. Dakle, spada u najstarije župe u općini Novi Travnik.

Župna je crkva smještena u Gornjim Pećinama. Na oko tisuću metara nadmorske visine, blizu regionalne prometnice Novi Travnik – Bugojno, u gotovo netaknutoj prirodi, nalazi se župa Pećine. Nepristupačan teren tu je župnu zajednicu, koja teritorijem najvećim dijelom pripada općini Novi Travnik, godinama uspješno štitio od osvajača, uglavnom s Istoka. Tako su vjernici Pećina, kao i ostali iz Lašvanske doline, doživljavali istu tragičnu sudbinu. Progon katoličkog življa u Domovinskom ratu, uništavanje imovine i sakralnih objekata nisu zaobišli ni ovu župnu zajednicu. U Pećinama je prije rata bilo oko 2500 vjernika, danas jedva 170. Prije je ovdje znalo za patron doći do 2000 vjernika, tako su Pećine bile hodočasničko mjesto u središnjoj Bosni.

Ime je dobile po “pečima“ (pećinama) iz kojih se još u grčko i rimsko doba vadila željezna ruda. Oduvijek je ova župa, njezin teritorij, bila nastanjena hrvatskim katoličkim življem. Vjernici, gdje god bili, planiraju svoje staračke dane provesti u svojim Pećinama, što se vidi iz broja obnovljenih kuća.

Ova crkva u vrijeme rata bila je devastirana, a poslije rata, 1996., i spaljena. Ovim činom vjerojatno se željelo omesti povratak katoličkog puka, Hrvata na njihova ognjišta, ali su je župljani uz veliki trud sve s dobročiniteljima i domaćim vjernicima obnovili. Posebno je u obnovi sudjelovala Biskupija iz Južnog Tirola Bozen-Brixen, koja je uz nesebično zalaganje  preč. gosp. dr. Roberta Anhofa pomogla oko uređenja župnoga stana. Crkva je 2006. godine ponovno posvećena.

 

večernji.ba / Hrvatsko nebo