Orban: Mađarska neće sudjelovati u vojnim operacijama NATO-a u Ukrajini

Vrijeme:58 sec

 

Premijer Mađarske Viktor Orban je ponovio da Budimpešta neće slati svoje vojnike u slučaju potencijalnog uključenja NATO-a u sukob u Ukrajini.

– Ukrajinci misle da što više zemalja uključe u sukob protiv Rusa, imaju veće šanse za pobjedu, zato traže miješanje Europske unije, čak i cijelog svijeta. S ukrajinske tačke gledišta, eskalacija rata je logična. Mi Mađari, međutim, znamo da moramo ostati izvan rata, jer bi ulazak u rat bio suprotan mađarskim nacionalnim interesima – rekao je Orban novinarima, prenio je Mađar nezmet, prenosi RTRS.

On je dodao da Mađarska ne može da podrži Holanđanina Marka Rutea za novog glavnog tajnika Alijanse kada u listopadu ode Јens Stoltenberg, jer, kako je rekao, “zastupa stav da sve NATO članice moraju da se posvete sudjelovanju u vojnim akcijama izvan teritorija Alijanse”.

– Željeli bismo da zaključimo svaku raspravu s budućim tajnikom da Mađarska neće sudjelovati u vojnim operacijama NATO protiv Rusa u Ukrajini, bez obzira na to što smo član NATO – rekao je Orban.

I mađarski ministar vanjskih poslova Peter Sijarto je izjavio da ta zemlja neće sudjelovati u operacijama NATO-a koje bi, kako je istaknuo, vodile ka direktnom sukobu s Rusijom.

 

dnevnik.ba/Hrvatsko nebo