Izrael intenzivirao ofenzivu na Rafah, nema napretka u pregovorima

Vrijeme:1 min, 33 sec

 

Bez nagovještaja napretka u naporima posrednika da postignu prekid vatre u Gazi, izraelske snage tijekom noći su napadale Rafah iz zraka, a tenkovi su pokušavali napredovati dalje na zapad, saopćili su mještani.

Također su se vodile žestoke borbe između izraelskih vojnika i palestinskih boraca predvođenih Hamasom.

Mještani su saopćili da su tenkovi koji su preuzeli kontrolu duž granice s Egiptom izveli nekoliko napada prema zapadu i centru južnog grada, ranjavajući nekoliko mještana koji su bili blokirani u svojim kućama.

– Mislim da okupacijske snage pokušavaju doći do obale Rafaha. Racije i bombardiranje tijekom noći bili su taktički, ušli su pod jakom vatrom prije nego što su se povukli – kazao je jedan Palestinac.

– Bila je to jedna od najtežih noći, neki ljudi su ranjeni u svojim domovima, prije nego što su evakuirani jutros – kazao je on Reutersu putem aplikacije za razmjenu poruka.

Izraelske snage također su djelovale unutar kampa Al-Bureij u centralnom pojasu Gaze na terenu, dok su dva druga kampa i grad u blizini držale pod teškim bombardiranjem iz aviona i tenkova, ubijajući i ranjavajući nekoliko Palestinaca, saopćili su medicinski radnici.

Patite od kronične gljivične infekcije? Riješite se gljivica za 10 dana uz ovaj…Patite od kronične gljivične infekcije? Riješite se gljivica za 10 dana uz ovaj…
Linker
Oružana krila Hamasa, Islamskog džihada i manjih ostalih grupa javila su da su njihovi borci izveli napade na izraelske snage koje su izvršile invaziju u nekoliko regija.

Katarski i egipatski posrednici, uz podršku Sjedinjenih Država, pojačali su napore za postizanje sporazuma o prekidu vatre, ali izvori bliski pregovorima kažu da nema znakova napretka.

Od kratkog jednotjednog primirja u studenom, svi pokušaji da se dogovori prekid vatre su propali, a Hamas je inzistirao na svom zahtjevu za trajnim prekidom sukoba. Izrael tvrdi da je spreman razgovarati samo o privremenim pauzama dok palestinska grupa ne bude poražena.

 

vecernji.ba/Hrvatsko nebo