Turudić preuzeo dužnost glavnog državnog odvjetnika Hrvatske, najavio smjenu na čelu Uskoka i promjene u DORH-u

Vrijeme:3 min, 34 sec

 

Mislim da ću imenovati v.d. ravnatelja USKOK-a već sutra, rekao je na konferenciji za novinare novi državni odvjetnik Hrvatske Ivan Turudić. Istaknuo je kako mu je potrebno više vremena da donese odluku o raspisivanju natječaja za tu poziciju te otkrio da će mu slučaj Agrokor biti jedan od prioriteta.

Dva i pol mjeseca nakon prisege u Hrvatskom saboru, Ivan Turudić – jutros je i službeno preuzeo svoju dužnost od Zlate Hrvoj Šipek koja će u idućem razdoblju biti njegova zamjenica, javlja HRT.

– Već za sutra, Ivan Turudić najavljuje sastanak s djelatnicima USKOK-a i novog v.d. ravnatelja USKOK-a. Među prioritetima navodi otvaranje DORH-a javnosti, kaže da ne osjeća nikakve pritiske i da očekuje dobru suradnju sa svim institucijama. Dodao je da o konkretnim prijedlozima “nije želio u detalje”, ali je naglasio kako će slučaj Agrokor biti u njegovom fokusu. Kada se radi o izuzimanju iz pojedinih slučajeva, kazao je kako se on već iz njih sam izuzeo.

– Govorimo o predmetu Josipe Rimac. Pa tamo sam već izuzet, bio sam izuzet 2016. i 2023. na vlastiti zahtjev, prije nego su “istraživački novinari” otkrili poruke u tom predmetu. Ja sam se u tom predmetu 2016. otklonio sam, bez vašeg znanja, rekao je Turudić.

I prije stupanja na dužnost najavio je da će mu jedna od prioriteta biti pronaći “unutar kuće” ravnatelja specijaliziranog odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kirminaliteta, Uskoka, kojega vodi vršiteljica dužnosti Željka Mostečak od ostavke bivše ravnateljice Vanje Marušić u travnju prošle godine.

– Nadam se da je ovo početak jednog divnog prijateljstva i da ćemo dobro surađivati u budućim vremenima, rekao je novinarima novi državni odvjetnik Hrvatske Ivan Turudić.

Pod tim, kako kaže, ne misi da će “odavati tajne ili povlaštene informacije”.

– Do sad nisam stao, imao sam jako puno aktivnosti, održali smo kolegij, izvršena je primopredaja dužnosti s kolegicom Zlatom Hrvoj Šipek. Nakon toga smo imali kolegij i razgovarao sam s nizom svojih kolegica i kolega. Mislim da su razgovori bili jako dobri i da će sve to jako dobro funkcionirati, kazao je.

Kako je naglasio, prva stvar nakon današnje primopredaje koju će napraviti je organizacija sastanka s USKOK-om

– Sutra ću se sastati s USKOK-om, cijeli USKOK će doći. Sastanak će biti kratak, ali važan. Nakon toga, namjeravam obići sva županijska i općinska državna odvjetništva u RH, nastavio je.

Ustvrdio je kako je potrebno koordinirati rad DORH-a s Ministarstvom pravosuđa.

– Već ovaj tjedan ću se naći s ministrom pravosuđa gospodinom Habijanom, kazao je.

Istaknuo je i neke zakonske izazove i nedorečenosti koje je potrebno otkloniti.

– Zakon o kaznenom postupku govori, da će tijelo koje vodi postupak, ako to nalaže interes javnosti – dati potrebne informacije medijima na način propisan zakonom, međutim – posebnim zakonom ništa nije propisano, pojasnio je.

Istaknuo je kako je te stvari potrebno izmijeniti, kao i cijeli niz zakona u sferi pravosuđa.

– Također, želim se zahvaliti dosadašnjoj državnoj odvjetnici na svom radu. U buduće vrijeme, naravno da ću donijeti novi, odnosno izmijenjeni godišnji raspored poslova. Bit će nekih kadrovskih promjena, kako u DORH-u, tako i u USKOKU, dodao je.

Ustvrdio je kako je rano govoriti o detaljima, ali i da će javnost na vrijeme biti obaviještena.

Upitan o imenovanju ravnatelja USKOK-a, Turudić je kazao kako natječaj neće biti raspisan u skoro vrijeme, ali je otkrio kako će već sutra imenovati vršitelja dužnosti.

– Vrlo brzo ću imenovati v.d.-a ravnatelja. Ne očekujete valjda da ću raspisati natječaj sutra dok nisam upoznao sve ljude i ušao u sustav. Morate mi dati određeno vrijeme. Dopustite mi nekoliko mjeseci da razmislim o tome kada ću raspisati natječaj. Mislim da ću imenovati v.d. ravnatelja USKOK-a već sutra, rekao je.

– Ja se snažno zalažem za osnivanje visokog DORH-a. Mora se donijeti zakon o tome, dodao je.

Govoreći o Agrokoru, kazao je kako će mu taj slučaj biti jedan od prioriteta.

– Taj predmet je nastao 2017. godine, danas je 2024. – još uvijek nije potvrđena optužnica, bila je jedanput povučena, ispitana su bila dva svjedoka i do danas nije određeno novo vještačenje odnosno, novi vještak. To je prioritet kojem ću prionuti jako snažno ovih dana, poručio je.

Kaže ipak, kako je to stvar županijskog DORH-a te da on može biti koordinator, ali i da mora biti informiran o tome.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo