STRUČNJACI IZNENAĐENI: Rusi došli 20 kilometara od Harkova

Vrijeme:1 min, 42 sec

 

Ruske snage zauzele su prema neslužbenim informacijama predgrađe sela Lipci i stigle na manje od 20 km od predgrađa Harkova.

Pojedini vojni blogeri navode na Telegramu da su Oružane snage Ukrajine počele minirati ceste ka Harkovu i da nakon probijanja prve linije obrane više nemaju moćna utvrđena područja na jugu oblasti.

Vojni stručnjak Jurij Podoljaka navodi da čak ni ruska strana nije očekivala da će prva linija obrane sjeverno od Harkova biti probijena za jedan dan.

-Naše snage, uvodeći pričuve u borbu, probile su u subotu ujutru obranu Oružanih snaga Ukrajine u regiji naselja Glubokoje i ušle u selo Lipci koje je trebalo biti bliža pozadina prve linije obrane. Shvatajući da su na ivici katastrofe zapovjedništvo Oružanih snaga Ukrajine bacilo je u vatru svoju operativnu pričuvu, 92. mehaniziranu brigadu, koja se brzo rasporedila pokušavajući stabilizirati front – navodi Podoljaka i dodaje da su ruske zračne snage istovremeno gađale ključne komunikacije i otežale manevre protivnika.

Podoljaka navodi da Rusi imaju Vovčansk na dlanu nakon što su dan ranije zauzeli okolna brda i da stanovnici Harkova već napuštaju grad.

Vojni bloger Ribar navodi da su tijekom noći između petka i subote ruske snage napredovale oko tri kilometra i da je juriš nastavljen ujutru. Ruske snage su napadale do dubine od oko 70 kilometara.

Ribar navodi da su ukrajinske snage kod Vovčanska uhvaćene u takozvana kliješta i da je tijekom noći razoren i most preko Severskog Donca preko koga vodi glavni put između Vovčanska i Harkova.

– Protivniku je kod Vovčanska nanesen težak udarac pomoću MLRS. Glavni put za njegovu evakuaciju je prekinut kad je X-38ml uništio branu preko Severskog Donca – navodi Ribar.

Ukrajina prema njegovim riječima pokušava stabilizirati front.

– Neprijatelj je uspio organizirati obranu i vodi protudjelovanja. Teške borbe se vode. Oružane snage Rusije imaju plan da napreduju u dva pravca i to istočno od Severskog Donca preko Vovčanska i u pravcu naselja Lipci na putu za Harkov – navodi Ribar i dodaje da većina od oko tri tisuće stanovnika nije evakuirana iz Vovčanska.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo