PLENKOVIĆ: Grbin i njegov stric bi trebali pobjeći u neku rupu, ja ću sad iz dišpeta doći do 76

Vrijeme:4 min, 3 sec

 

Predsjednik HDZ-a i Vlade Hrvatske Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a i Nacionalnog odbora kazao je da su analizirali rezultate parlamentarnih izbora te je istaknuo da je HDZ ostvario sjajan uspjeh.

Plenković je izjavio da je dogovoreno da će se za predsjednika Hrvatskog sabora predložiti da to opet bude Gordan Jandroković.

Izjavio je i da su danas održali preliminarne razgovore s Domovinskim pokretom te vjeruje da će s njima postići dogovor o suradnju u okviru iduće parlamentarne većine. Obavljeni su, kaže, prošloga tjedna razgovori s predstavnicima nacionalnih manjina te niz drugih zastupnika koji nisu – SDP, Možemo niti Most.

Idućih dana ćemo razgovarati i sa ostalim zastupnicima koji imaju izvorne mandate, najavio je i istaknuo da Hrvatskoj treba politička stabilnost i što brže konstituiranje Sabora, formiranje Vlade te nastavak rada na gospodarskom rastu i razvoju.

Potvrdio je, odgovarajući na novinarski upit, da je formiran pregovarački tim u kojem su uz njega, zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved, potpredsjednik Ivan Anušić, glavni tajnik Krunoslav Katičić i Marko Milić kao predstojnik ureda predsjednika HDZ-a.

Osvrnuvši se na SDP rekao je kako su njegov predsjednik Peđa Grbin i stric (Zoran Milanović) teško poraženi gubitnici koji su ostvarili 42 mandata nakon četiri godine u oporbi, a podsjetio je i da je SDP prije četiri godine, na čelu s bivšim predsjednikom Davorom Bernardićem, ostvario 41 mandat.

– Nakon mjesec dana kršenja Ustava trebali su pobjeći negdje u neku rupu da ih nitko više pronađe, ne vidi, ne čuje, da daju ostavke i da mole Boga da ih nitko ne pita za komentar u medijima, jer im tako brutalno izgubiti nakon osam godina ništa im drugo ne preostaje, ustvrdio je.

– Jamčim im, kao netko tko je osvojio dva mandata, da do 76 (ruku) neće doći oni, nego mi, poručio je.

Lista za Europski parlament

– Donijeli smo i odluku za listu za Europski parlament, a sutra ćemo je predati. Ja ću predvoditi tu listu kako bi dao podršku našim kandidatima, dodao je.

Naveo je i kako će lista izgledati: Andrej Plenković, Dubravka Šuica, Davor Ivo Stier, Karlo Ressler, Nikolina Brnjac, Željana Zovko, Sunčana Glavak, Tomislav Sokol, Marko Pavić, Ante Mihanović, Danijel Marušić i Marijana Petir.

– Smatramo da imamo daleko najkvalitetniju, najjaču listu za ove izbore i na taj način želimo pokazati hrvatskim biračima koliko nam je stalo da zastupnici u EP-u budu oni koji će zastupati hrvatske nacionalne interese, kao što su to i do sada, rekao je Plenković.

Suradnja s manjinskim zastupnicima

Odgovarajući na pitanja novinara odgovorio je da će nastaviti suradnju sa svim manjinskim zastupnicima.

– Kada precizno identificiramo stajališta potencijalnih partnera, mislim na DP, nastojat ćemo pronaći rješenja koja će biti takva da funkcionialnost buduće parlamentarne većine te briga i skrb o pravima nacionalnih manjina bude takva da svi budu zadovoljni, izjavio je Plenković.

Komentirao je na zahtjev novinara jednu od ideja opozicije da će, ako budu imali parlamentarnu većinu, ukinuti “Lex AP”. Plenković je rekao da ne zna što je “Lex AP”, zahtijevao je preciznije informacije i potom kazao:

– Izmjene Kaznenog zakona su bile u paketu s višom kaznom za silovanje, za uvođenje kaznenog djela teškog ubojstva žene zato što je žena, femicida, za bitno izmijenjene odredbe i u Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji. Ovaj dio koji se odnosi na članak 307 tiče se onoga što se uvriježilo u Hrvatskoj kao da je normalno. U hrvatskom političkom javnom životu uvriježilo se kao da je normalno da ljudi koji su službene osobe ili su oni koji su ovlašteni doći u posjed i vidjeti i baratati s dokumentima, koji su nastali tako što je državno odvjetništvo tražilo od suda da se nekoga prati ili da se snima elektronička komunikacija, pa da se isprintaju povijesti poruka u mobitelu i ostalome – ne samo onda kada ga se pratilo, već i godinama iza, kazao je.

– Ti podaci koji su nastali temeljem odluka suda i zahtjeva državnog odvjetništva, koji su nastali aktivnošću službi u državi koju plaćaju hrvatski porezni obveznici – kasnije se zlorabe, protivno zakonu. To zlorabljenje je postala praksa koja se krivo zove, da je to nekakav interes javnosti, rekao je i istaknuo da tu “nema nikakavih zviždača”, nema istraživačkih novinara, te da nema niti nekog pravog javnog interesa.

“Sad ću iz inata, dišpeta, formirati 76”

– U ovim izborima ništa nije bilo OK. Kršitelj Ustava, predsjednik Republike, on bi morao dati ostavku sad. Prvo zato što je teško izgubio na izborima u kojima je bio kvazikandidat, što je flagrantno kršio Ustav mjesec dana, što je došao kao službujući predsjednik Republike na press konferenciju na Glavni odbor SDP-a. To se ne radi, kazao je.

Poručio je da nije potrebno snižavati standarde političke kulture i vrijeđati zdrav razum.

– To neće proći. Ja ću sada iz inata, dišpeta, formirati 76, iz dišpeta, samo da svi osvijeste da nećemo dopustiti da netko krši Ustav, da ispada da je to OK, rekao je Plenković.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)