Tko je koliko potrošio na reklame? Istječe rok za financijske izvještaje, jedan kandidat nije potrošio ni centa

Vrijeme:1 min, 53 sec
U utorak u ponoć istječe rok za izvještaje o financiranju promidžbe. U utorak do ponoći sudionici parlamentarnih izbora: političke stranke, kandidati i osobe koje zastupaju neovisne liste, dužni su Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostaviti izvještaje o financiranju promidžbe, u suprotnom prijete im kazne.

Izvještaje dostavljaju unosom u DIP-ov informacijski sustav za nadzor financiranja, a DIP ih na svojoj mrežnoj stranici objavljuje prvog radnog dana od dana unosa i tako postaju dostupni širokoj javnosti, koja može vidjeti koliko su i na što potrošili u promidžbi te tko ih je donirao.

U utorak će javnost moći vidjeti financijske izvještaje koji su u DIP-ov sustav unijeti u ponedjeljak, dok će joj oni koji se unesu u utorak, biti vidljivi u srijedu.

Mogla bi im se obustaviti isplata naknade za troškove izborne promidžbe ili bi pak potpuno mogli ostati bez nje, o čemu odlučuje DIP.

Naknada izbornih troškova nije zanemariva, za svako zastupničko mjesto politička stranka, neovisna lista i kandidati za zastupnike nacionalnih manjina dobivaju 17.918 eura.

Dobiju li više od pet posto važećih glasova izborne jedinice, a ne osvoje zastupničko mjesto, pripada im naknada od 2987 eura.

Sud pak odlučuje o novčanoj kazni za sudionike koji u propisanom roku i s propisanim prilozima DIP-u ne dostave financijski izvještaj, za političke stranke ta se kazna kreće od 1327 do 13.272 eura, a za kandidate i osobe koje zastupaju neovisne liste od 265 do 2.654 eura.

zaboravnima DIP izvještava DORH, koji onda odlučuje o daljnjim koracima, a odluku o kaznama u konačnici donosi sud.

Završni financijski izvještaj o financiranju promidžbe svi izborni sudionici dužni su podnijeti 30 dana nakon održanih izbora, zaključno sa 17. svibnja.

 

dnevnik.hr/Hrvatsko nebo