Viktor Orbán: Poslat ćemo soroševce tamo gdje im je i mjesto, na smetište povijesti!

Vrijeme:3 min, 59 sec

 

Viktor Orbán je u svom govoru na događaju stranačke zaklade stranke Fidesz – Mađarski građanski savez rekao da će u raspravi s liberalima pobijediti narodi, a ne carstvo Georgea Sorosa i ne birokrati u Bruxellesu. Ideal ’otvorenog društva’ nije zaživio u srednjoj Europi; poslat ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na smetište povijesti, kao što smo potjerali i komuniste, poručio je premijer – izvijestio je danas mađarski dnevnik Népszava.

Premijer je najavio da će u raspravi s liberalima pobijediti ne carstvo Georgea Sorosa i ne bruxelleski birokrati, nego narodi. “Dugo nisam vidio tako dobru prigodu da nacionalne konzervativne, suverenističke i kršćanske snage postanu dominantne u Europskoj uniji”, rekao je premijer Viktor Orbán u srijedu u Bruxellesu na dodjeli nagrade Zaklade János Hunyadi Civil Hungary (PMA).

Orbán je u svom govoru na događaju stranačke zaklade stranke Fidesz – Mađarski građanski savez rekao da će u raspravi s liberalima pobijediti narodi, a ne carstvo Georgea Sorosa i ne birokrati u Bruxellesu. Ideal ’otvorenog’ društva nije zaživio u srednjoj Europi; poslat ćemo ih tamo gdje im je i mjesto, na smetište povijesti, kao što smo potjerali i komuniste, poručio je premijer.

Progresivni liberali postali poput komunista i stvarna su prijetnja slobodi

Povodom činjenice da je Nagradu János Hunyadi [koji je u hrvatskoj narodnoj tradicijskoj baštini poznat i kao Ivan ili Janko Hunjadi, a u narodnoj pjesmi opjevan kao Janko Sibinjanin], koju prvi put daruje Zaklada za građansku Mađarsku, dobio profesor Ryszard Antoni Legutko, poljski zastupnik u Europskom parlamentu (EP), Viktor Orbán skrenuo je pozornost na činjenicu da je nagrađeni pri ispitivanju funkcioniranja Europske unije otkrio kritične znakove težnje za političkom autokracijom. Utvrdio je da su progresivni liberali neprijateljski raspoloženi prema svima koji misle drukčije od njih. Istaknuo je da su postali poput komunista i da su stvarna prijetnja slobodi, jer da „pokušavaju ostvariti vlastite utopijske grozničave snove”.

Rekao je da progresivne liberale u Europskoj uniji ne zanimaju europski ljudi. Zanimaju ih samo vlastite ideje. Ako je cijena provedba ideala rušenje europske industrije i poljoprivrede, oni će to učiniti. A ako ilegalnim migracijama izbrišu europsku kulturnu prošlost, učinit će i to, poručio je premijer i ustvrdio da “mi ne predstavljamo ideje, nego građane Europe”.

Po njegovim riječima, godine 2004., kada smo ušli u EU, “osjetili smo da smo stigli i vratili se kući. Mislili smo da će Unija biti osnova rasta i jamstvo naše nacionalne neovisnosti”. Istodobno je najavio, kako je to već uočio Ryszard Antoni Legutko, da predstavnici liberalizma nastoje eliminirati suverenitet, što potpunije oduzeti nacionalne ovlasti i političkim diktatima kontrolirati zajednicu. “Oni s kojima se svađamo zapravo nas žele eliminirati”, rekao je. No, nastavio je, u raspravi s liberalima ne će pobijediti carstvo Georgea Sorosa ni birokrati u Bruxellesu, nego narodi.

Zastupanje nacionalnog suvereniteta prepušteno srednjoeuropskim državama, ali on jača i drugdje

Zemlje srednjoeuropske jezgre

Rekao je da je nakon istupanja Britanaca iz EU-a, koji razmišljaju u okvirima nacionalnih država, zastupanje suvereniteta prepušteno srednjoeuropskim zemljama. Potom je dodao da su se Poljaci i Mađari uvijek slagali oko pitanja suvereniteta.

– Prvi put nakon mnogo desetljeća osjećam da suverenistički srednjoeuropski građani nisu sami – rekao je Viktor Orbán, dodajući da među njemačkim poljoprivrednicima vlada komešanje i pokret, baš kao u Francuskoj i Portugalu, a za nekoliko mjeseci međunarodne konzervativne suverenističke snage postale su dominantne i u Nizozemskoj. Europa daje znakove života, brani se i diže svoj glas. “Već dugo nisam vidio tako dobru prigodu da nacionalne konzervativne, suverenističke i kršćanske snage postanu dominantne u Europskoj uniji”, izjavio je.

Po njegovim riječima, nakon što je Ryszard Antoni Legutko u progresivnom liberalizmu prepoznao obrasce komunizma, to nije prešutio, već je o tome otvoreno govorio.

– Drugim riječima, pozdravljamo ne samo veliki mozak i aktivnu osobu, nego i hrabru osobu, jer bilo je potrebno puno hrabrosti da netko progovori o autokratskoj tendenciji svojstvenoj liberalizmu devedesetih. Želimo vam zahvaliti što ste svojim radom pridonijeli i slobodi Mađara, dodao je Viktor Orbán.

Ryszard Antoni Legutko je u svom govoru, između ostaloga, istaknuo kako su europske vrijednosti i sloboda ugrožene i zahtijevaju zaštitu. Po njegovim riječima, u Europskoj uniji propadaju demokracija i sloboda. Antikršćanski refleks postao je bitna komponenta EU-svijesti. Europski projekt znači da se politička moć prenosi s država članica na institucije EU. Oni koji se zauzimaju za integraciju niječu europsku kulturnu baštinu, a oni koji govore protiv toga bivaju ušutkani ili maltretirani, rekao je dodavši da je ljevica monopolizirala Europsku uniju i pretvorila je u veliku političku korporaciju. – Za zemlje naše regije to je put u ropstvo – dodao je u svom govoru Ryszard Antoni Legutko.

Povezano:

Veliki razgovor sa Z. Gavranom o odnosu Hrvatske i srednje Europe

Šiljo: I katastrofe se pridržavaju regionalnog okvira, napreskokce?

Z. Gavran: „Okrenite oči prema Sjeveru, prema Beču, Pešti i Varšavi“

 

Népszava/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)