Kolakušić: Na izborima prije četiri godine 105.000 glasova za suverenističke opcije propalo je zbog razjedinjenosti!

Vrijeme:2 min, 22 sec

 

“Stotinu i pet tisuća nas, hrvatskih građana koji podržavamo suverenističke ideje izašlo je na izbore za Hrvatski sabor godine 2020. i zaokružilo neku od suverenističkih opcija, ali  naši glasovi nisu završili mandatima u Hrvatskom saboru”, podsjetio je na izbornu katastrofu za one čiji se glavosi raspu tako što se razdijele na stranke čije liste ne prijeđu izborni prag Mislav Kolakušić, jedan od rijetkih sretnika izvan HDZ-a i SDP-a koji je uspio biti izabran u Europski parlament. 

 

Kolakušićeva tvrdnja zasniva se na postojanju izbornog praga od pet posto, zbog kojeg su pojedinačni glasovi za sve stranačke, koalicijske i neovisne liste koje nisu uspjele osvojiti pet posto glasova (od svih birača koji su glasovali) pali u vodu. Dapače, njihovi glasovi pribrojeni su razmjerno strankama koje su prešle izborni prag, dakle najviše ih je “prabačeno na račun” HDZ-a i SDP-a. Ista stvar dogodila se i na Europskim izborima prije pet godina, kada su HDZ i SDP osvojili svaki po četiri mandata, ostale liste uspjele su da mandate dobiju još Kolakušić, Ruža Tomašić i Velibor Sinčić, a stranke kao što su “Most” i “Nezavisni za Hrvatsku” ostale su ispod praga i time bacile u vodu ukupno velik broj glasova koje su dobile. Da su ti raspršeni glasovi, skupa s glasovima za liste na kojima su odvojeno bili Kolakušić, Ruža Tomašić i Velibor Sinčić, bili svi na jednoj listi, ta bi lista bila apsolutni pobjednik prošlih izbora, a HDZ i SDP dobili bi po jedan ili dva mandata manje.

Prošli put propuštena je velika šansa za zajednička lista suverenista bude pobjednička na izborima!

“U nekim jedinicama”, nastavlja Kolakušić pišući o prošlim izborima za Hrvatski sabor, “propalo je po 10.000 glasova, u nekim 13.000, u nekima 7.000, a sve to zbog razjedinjenog nastupa opcija koje imaju gotovo identične programe”, istaknuo je Kolakušić u objavi na portalu “Epoha” te nastavio: “Zbog takvog drastičnog rasipanja profitirao je HDZ, koji je pokupio sve rubne mandate i s tim mandatima sastavio Vladu koja je nanijela golemu štetu Hrvatskoj i njezinim građanima.”

Kolakušić dodaje da “matematika ne može biti jasnija”: razbacivanje glasova “direktno pogoduje HDZ-u i maksimalno mu olakšava ponovno osvajanje mandata koji mu ne pripadaju s obzirom na strukturu biračkog tijela”.

I ovaj put ponavlja se razjedinjenost suverenističkih lista, na štetu razjedinjenih stranaka odnosno njihovih lista i birača?

Na kraju objave u Epohi zastupnik u EP-u i vjerojatni kandidat za predstojeće izbore za Hrvatski sabor ističe: “Molimo birače svih suverenističkih opcija, pogotovo onih koje pokazuju namjeru samostalnog nastupa na izborima, da im pokažu ovu matematiku i apeliraju na njih da ne pomažemo ponovo HDZ-u”, za koji se iznosi ocjena da je on “najveća opasnost za po opstojnost Hrvatske u današnjem vremenu”.

Povezano:

PHB Priopćaj br. 26.: Težak poraz umjerene nacionalne desnice

Epoha/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)