Korisnici TikToka plasiraju čudne teorije zavjere

Vrijeme:1 min, 26 sec

 

Od čudovišta i vampira do ubojitih asteroida, korisnici TikToka plasiraju čudne teorije zavjere o kraju svijeta, upozoravaju istraživači, u još jednom trendu dezinformiranja na platformi čija sudbina visi o niti u Sjedinjenim Američkim Državama.

Neprofitna organizacija Media Matters upozorila je u svom izvješću na novi trend u kojemu korisnici TikToka nastoje unovčiti viralne videozapise s neutemeljenim tvrdnjama o tome da američka vlada potajno hvata ili drži mitološka čudovišta poput King Konga.

To je posljednja ilustracija dezinformacija koje se vrte platformom, što je pitanje koje je uglavnom izostalo u nedavnim političkim raspravama o zabrani TikToka u SAD-u zbog nacionalne sigurnosti.

Videozapisi, od kojih mnogi imaju milijune pregleda i često su praćeni sablasnom pozadinskom glazbom, sadrže glasove koje je generirala umjetna inteligencija, a ponekad oponašaju i slavne osobe.

“Svi ćemo vjerojatno umrijeti u idućih nekoliko godina. Jeste li čuli za ovo?”, govori glas koji oponaša podcastera Joea Rogana u jednom viralnom videu, u kojemu taj glas nastavlja upozoravati na asteroid koji ide prema Zemlji i poziva se na vladinog dužnosnika koji je slučajno naišao na mapu pod nazivom “čuvati tajnu od javnosti”.

Abbie Richards, istraživačica dezinformacija na TikToku, rekla je da širenje teorija zavjera može biti financijski isplativo kroz “Kreativni program” TikToka.

“Financijsko poticanje sadržaja koji je i vrlo zanimljiv i jeftin za proizvodnju stvara okruženje za razvoj teorija zavjere”, napisala je Richards u izvješću Media Mattersa.

Glasnogovornica TikToka ističe: Štetne dezinformacije su zabranjene

Glasnogovornica TikToka inzistirala je na tome da “teorije zavjere nisu prikladne za zaradu, kao ni za preporuku” u feedovima korisnika.

“Štetne dezinformacije su zabranjene, a naši timovi za sigurnost uklanjaju 95 posto istih na proaktivan način prije nego što se prijave”, rekla je glasnogovornica AFP-u.

 

herceg bosna .com / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)