Profesorica ustavnog prava o Milanovićevoj kandidaturi: Ovo je nečuveno i ravno udaru na Ustav

Vrijeme:1 min, 45 sec

 

Sanja Barić, profesorica ustavnog prava za Index.hr je komentirala odluku predsjednika Hrvatske Zorana Milanović da se nađe listi SDP-a za hrvatski Sabor i istakne kandidaturu za premijersku funkciju nakon izbora.

Ona je u razgovoru kazala da je današnji potez Milanovića nečuven, katastrofalan i da Ustavni sud na to mora hitno reagirati.

“Ustav RH i zakoni ne spominju izrijekom ovu situaciju naprosto zato što je ona toliko jasna i toliko očita. Proizlazi iz položaja predsjednika RH i cjelokupnog korpusa ustavnopravnih načela o diobi vlasti i u ovoj konkretnoj situaciju se predsjednik države ne može kandidirati prije nego što da ostavku i to je strašno. Tek onda nam se otvaraju dodatna pitanja, između ostalog i tko njega zamjenjuje. Tu si moramo pomoći sa sljedećom situacijom. Zamislite da mu se nešto dogodi, ne daj Bože, sa smrtnim posljedicama. Tko bi ga onda zamijenio?” kaže Barić piše Index.hr.

Na upit bi li to onda bio predsjednik sabora Gordan Jandroković, Barić odgovara:

“Kako će se onda Jandroković ponašati? Gubi li on time pasivno biračko pravo? Je li se onda on ne smije kandidirati ako Milanović da ostavku? Jedno pitanje je strašnije od drugog. A najgore je ovo sad što je rekao da će ići na izbore pa će dati ostavku kada pobijedi. Sagledajmo ustavno pravnu logiku. A što ako ne pobijedi na izborima? Onda neće dati ostavku? Kao drugo, ako na izborima dobije određeni broj glasova, kako ćemo znati tko je pobijedio, jer se pobjeda na izborima definira konstituiranjem sabora, formiranjem vlade? Do kada on misli u svemu tome sudjelovati s pozicije i predsjednika i kandidata na izborima?”, navela je Barić-

Istakla je da je to toliko nečuveno da uopće nema potrebu birati riječi. Naglasila je i da je nepodnošenje ostavke, a sudjelovanje u izborima, ravno udaru na ustavni poredak Hrvatske.

“Ovo je ustavno pravno katastrofalno ponašanje. Potpuno nedopustivo. On je danas, ako najavljuje kandidaturu, trebao dati ostavku, a s obzirom na to da nije i ako promijeni mišljenje, Ustavni sud mora reagirati danas, najkasnije sutra, jer ovo je ustavno pravno potpuno nečuveno”, kazala je Sanja Barić.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)