MILANOVIĆ: BiH mora ući u EU kao država u kojoj će Hrvati biti konstitutivan i ravnopravan narod, koji će sam birati svoje predstavnike

Vrijeme:2 min, 35 sec

 

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović rekao je da Bosna i Hercegovina mora ući u Europsku uniju s Hrvatima kao konstitutivnim i ravnopravnim narodom i da je za Hrvatsku i susjednu zemlju opasno što se “u pregovore ulazi s jasnom namjerom europske birokracije da od BiH stvori tzv. građansku državu”, priopćeno je u utorak iz Ureda predsjednika RH.

Predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen rekla je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u utorak u Strasbourgu da će preporučiti otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Iako pozdravlja najavljeno otvaranje pregovora susjedne zemlje s Unijom jer vidi to kao “strateški, nacionalni i sigurnosni interes Hrvatske”, Milanović upozorava da Hrvatima još nije ostvareno pravo da sami biraju svog člana Predsjedništva BiH i da budu legitimno predstavljeni u svim tijelima vlastima u BiH.

“Štoviše, u pregovore se ulazi s jasnom namjerom europske birokracije da od BiH stvori tzv. građansku državu u kojoj će se o pravima konstitutivnih naroda voditi računa još manje nego danas. Za hrvatski narod u BiH, ali i za Hrvatsku, to je neprihvatljivo i opasno, pogotovo jer je za očekivati da će se tijekom pregovaračkog procesa od vlasti u BiH tražiti dodatni ustupci i kompromisi”, upozorava se u priopćenju.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović smatra da “BiH mora ući u EU kao država u kojoj će Hrvati biti konstitutivan i ravnopravan narod koji će sam birati svoje predstavnike u tijelima vlasti, uključujući i člana Predsjedništva BiH. A Hrvatska kao punopravna članica EU mora iskoristiti sve instrumente – kao što to čine druge države članice kada štite svoje interese – da Hrvatima u BiH osigura takav status i zaštiti ne samo njih, nego i strateške nacionalne interese Hrvatske”.

Premijer RH Andrej Plenković ocijenio je ranije u utorak da će otvaranje pregovora BiH s EU-om predstavljati “jedno od najvažnijih vanjskopolitičkih postignuća Hrvatske u ovom mandatu”.

U priopćenju iz Ureda predsjednika RH se navodi da izjava premijera predstavlja “vrhunac njegovog dodvoravanja briselskim birokratima”. “Za njegovu političku karijeru možda to i jest uspjeh jer je u cijelosti došao u ravan s briselskim poimanjem prava Hrvata u BiH. Ali, za hrvatski narod u BiH takvim „najvećim vanjskopolitičkim uspjehom Vlade“ kao da je “popločen put u politički pakao”, dodaje se u priopćenju.

Milanović proziva Plenkovića da nikad nije iskoristio pravo glasa Hrvatske kao punopravne članice EU-a da zaštiti interes Hrvata u BiH i hrvatski nacionalni interes.

“Plenković se i sada hvalisa kako su partneri u Briselu čuli njegove poruke vezane uz BiH – prikazujući sebe kao veću Ursulu od Von der Leyen – iako svih ovih godina nismo ni čuli ni vidjeli da je bar jednom u Briselu ikome rekao – ne, dok se ne zajamče prava Hrvata u BiH! Niti na jednom Europskom vijeću ili na sastanku svojih briselskih partnera Plenković nije posegnuo za pravom koje ima i koristi svaka suverena članica EU. Kada se Hrvatskoj zabranilo da sudjeluje u misiji EU u BiH ili kada je visoki predstavnik za vanjsku politiku lagao o pravu Hrvatske kao članice EU ili kada su njegovi europski partneri legalizirali nelegalnog člana Predsjedništva BiH – Plenković nije ni pisnuo”, naglašava se u priopćenju koje prenosi Hina.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)