Ukrajinske snage u veljači oborile 13 ruskih zrakoplova

Vrijeme:1 min, 36 sec

 

Ignat: Dobili smo dodatne alate za rušenje ruskih zrakoplova

Razlog što ukrajinska protuzrakoplovna obrana svakodnevno obara ruske zrakoplove jest činjenica da je dobila „dodatna sredstva”, izjavio predstavnik Zapovjedništva zračnih snaga ukrajinskih oružanih snaga Jurij Ignat, javljaju danas tamošnji mediji.ukrainform

„Ne možemo vam govoriti o detaljima. Zrakoplovi se uništavaju i u južnom i u istočnom smjeru. Imamo sredstva koja rade praktično svaki dan, okupatori već shvaćaju da ih može čekati iznenađenje u jednom ili drugom smjeru. Više se ne osjećaju slobodnima kao prije”, rekao je.

Po Ignatovim riječima ukrajinsko je zrakoplovstvo dobilo određena dodatna sredstva što omogućuje neprijatelja čekati „gdje postane drzak“.
Smatra kako su slučajevi učestaloga uništavanja neprijateljskih zrakoplova na velikim udaljenostima ozbiljan psihološki čimbenik za ruske pilote.

„Pogledajte na kojim su udaljenostima uništeni A-50. Usput, danas je šesti dan bez A-50 u Azovskom moru, a nama je prilično ugodna činjenica da okupatori ne znaju kako nastaviti koristiti ove zrakoplove ako mogu krenuti za uništenim brodovima“, rekao je.

Ignat drži kako rušenje neprijateljskih zrakoplova daje ukrajinskoj vojsci priliku da dođe do daha, jer su sada u tijeku obrambene operacije, a navođene bombe lansirane iz tih zrakoplova predstavljaju ozbiljan izazov.

„Da biste bacili bombu dalje, morate letjeti bliže, jer kontrolirana zračna bomba ima ograničen domet djelovanja kako bi dosegla cilj. Ali let bliže može biti karta u jednom smjeru, oni to razumiju i postupaju opreznije, a to našim postrojbama daje priliku da koliko-toliko odahnu”, istaknuo je glasnogovornik.

U posljednje vrijeme sve su učestaliji slučajevi ruskih lovaca koji su oboreni dok su navođenim bombama napadali ukrajinske položaje na fronti. Konkretno, 1. ožujka, ukrajinske oružane snage uništile su još jedan neprijateljski lovac-bombarder Su-34 u istočnom smjeru.

Po podatcima Ministarstva obrane, ukrajinska protuzrakoplovna obrana u veljači je oborila 13 ruskih zrakoplova. Uništeno je deset lovaca-bombardera Su-34, dva lovca Su-35 i jedan zrakoplov A-50 za rano upozoravanje i kontrolu.

 

hkv.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)