SVETAC DANA”Sveti Kunigunda”

Vrijeme:1 min, 39 sec

 

nedjelja, 03. veljače 2024.

Carica i vjerna družica njemačkog cara Henrika I., također svetoga. Sveti bračni par živio je uzornim životom u mudrom upravljanju svojim narodom. Visoko obrazovana, mudra žena prati muža na njegovim putovanjima, savjetujući ga u važnim i presudnim odlukama. Nakon muževe smrti, carsku odoru zamjenila je redovničkom te se potpuno posvetila službi Bogu.

Danas je blagdan svete Kunigunde, carice i vjerne družice njemačkoga cara Henrika I., također svetoga. Sveti bračni par živio je uzornim životom u mudrom upravljanju svojim narodom. Njihova je bračna ljubav bila tolika da je u jednoj povelji kojom je Henrik potvrdio osnivanje samostana benediktinki u Kaufungenunapisano da su njih dvoje bili jedno u jednome tijelu. Ipak, njihova bračna ljubav nije bila okrunjena porodom, te je Henrik odlučio Krista i njegovu Crkvu učiniti baštinikom.

O životu svete carice Kunigunde imamo malo pouzdanih podataka. Potjecala je iz grofovske obitelji u Luksemburgu. Htjela se povući u samostan, ali se na nagovor roditelja pristala udati za bavarskog vojvodu Henrika. S njim je u Rimu 1014. godine primila carsku krunu. Kao carica, neumorno je pratila svoga muža na svim njegovim putovanjima. Bila mu je savjetnica kojoj je sve povjeravao i od koje je dobivao vrijedne savjete jer je Kunigunda bila vrlo mudra žena, veoma visoke naobrazbe. Mogao joj je povjeriti upravu dijelova carstva, kad je to bilo potrebno.

Podržavala ga je i u nakani da potpomaže Crkvu i da sve svoje imanje stavi Crkvi na raspolaganje. Car Henrik, još dok je bio bavarski vojvoda, osnovao je biskupiju u Bambergu 1007. godine. Nakon smrti cara Henrika, 1024. godine, Kunigunda je odložila svoju carsku odjeću, zamijenila je redovničkim odijelom i povukla se u samostan benediktinki u Kaufungenu. Tamo je živjela petnaest godina, posve se posvetivši Bogu. Umrla je na današnji dan. A papa Inocent III. proglasio je 1200. godine bračni bar Henrika i Kunigundu svetima. Grad Bamberg i danas ih veoma svečano slavi.

Sveta Kunigunda zaštitnica je djece i žena koje očekuju potomstvo,trudnica i rodilja.

hkm.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)