Izdvojeno mišljenje: Kad BiH uđe u EU, svi europski tužitelji pune ruke posla imat će samo u BiH

Vrijeme:3 min, 55 sec

 

Tjedni pregled Velimira Begić

Subota popodne rezervirana je za Velimira Begića i njegovo Izdvojeno mišljenje.

O čemu je svojim britkim perom pisao o tjednu za nama, čitajte u nastavku:

Nedjelja, 25. veljače 2024.

”Rim Tim Tagi Dim” pjesma je koja će predstavljati Hrvatsku na Eurosongu. Besmislena kao i Eurosong rekla je odmah većina promatrača, ali kada je objavljeno kako je ta pjesma Baby Lasagne glavni favorit na kladionicama, natjecanje odjednom i nije tako besmisleno… Kao i nogometna Liga nacija koja je besmislena bila sve dok Hrvatska nije ušla u borbu za medalje. Eto kako se brzo mijenja percepcija, a Hrvatskoj sretno na Eurosongu, natjecanju i druženju o kojem BiH godinama i ne razmišlja.

Ponedjeljak, 26. veljače 2024.

Gdje piše da za vrijeme izvođenja himne ruku treba držati na srcu? Nigdje. Ne drže je često ni političari ali ih nitko ne proziva. Za razliku od sportaša. Često se u bosanskim medijima kritiziraju sportaši rođeni u BiH koji biraju hrvatsku reprezentaciju. Markus Lončar, košarkaš iz Posušja, izabrao je BiH, a umjesto analize igre u pitanje se dovodi njegovo domoljublje jer eto nije držao ruku na srcu. I eto zašto u većini slučajeva biraju Hrvatsku u kojoj se oscjenjuje njihova igra, a u BiH? Igraš – ne valjaš! Ne igraš – Ne valjaš!

Utorak, 27. veljače 2024.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je kako na današnjem sastanku predstavnika stranaka, članova koalicije na državnoj razini nije postignut dogovor o tri ključna zakona koji su preduvjet za otvaranje bh. pristupnih pregovor s Europskom unijom (Izborni zakon, Zakon o Sudu BiH, Zakon o sukobu interesa).

Po njegovim riječima, povjerenstva će nastaviti s radom i ako neko od povjerenstava usuglasi na tragu onoga što su komentirali predsjednici stranaka, taj zakon će ići pred Vijeće ministara i Parlament BiH.

Jasno da od tih zakona nema ništa, niti od ulaska BiH u EU, jer vidimo u Hrvatskoj, ni tulipan se posaditi ne može, a da ured europskog tužitelja to ne zna. Kad BiH uđe u EU, svi europski tužitelji pune ruke posla imat će samo u BiH.

Srijeda, 28. veljače 2024.

Željko Komšić organizirao je prijem i slavio Dan nezavisnosti. Održao je nekakav nebulozni govor, koji nećemo prenositi, a prije četiri desetljeća opisali su ga iz Zabranjenog pušenja:

Danas je Dan Republike/ I stari je popio malo/ Na televiziji Lepa Brena/ I stari se sjeća ratnih vremena/ Da bi danas bilo bolje/ Oni su poturali svoja pleća/ Gazili hladne rijeke/ Jeli koru s drveća/ Žao mu je što neki misle/ Da je život negdje drugdje/ I ne sanja se više stari san/ Čekaju pasoš da odu van/ Danas je dan, Dan Republike/ I stara kaže Dragane šuti/ Skrati jezik mogu te čuti/ I stari se sjeća ratnih dana/ Žao mu je što se ni klinci/ Više ne igraju partizana/ Danas svako zna/ Da je glava samo jedna/ Danas svako zna/ Pred kim pasti na koljena/ Danas je Dan Republike, stari kaže/ Otvorite prozore, pijan je i čini mu se/ Da logorske vatre u daljini gore/ Logorske vatre, u daljini gore…

Četvrtak, 29. veljače 2024.

Dosta je neslužbenih informacija procurila s famoznog sastanka u Nemu, a sada se javio i predsjendik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović i rekao kako je većina onih koji su predstavljali Bošnjake na neformalnim razgovorima, na stankama vrlo jasno rekla: ‘Neka visoki predstavnik nametne ovo što Hrvati traže, nemamo ništa protiv toga, mi ćemo malo talasati za javnost i to će proći’. Svjesni su da rade štetu državi jer ovo nije pitanje hrvatskog naroda već BiH. U to svjesnosti samo traže načine i alate kako taj proces što dalje razvući. Cvitanović je kazao kako imena neću reći, ali je kazao i kako funkcionira politika za one koji ne znaju, ako još takvih ima, a fukcionira po načelu ajmo se svađati dok su tu kamere, a kamere maknu prije nego se hrana za počne hladiti.

Petak, 1. ožujka 2024.

Dan je nezavisnosti najzavisnije države u Europi, možda i u svijetu. Neradni je dan.

Subota, 2. ožujka 2024.

Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković izjavio je u subotu u Banjoj Luci kako očekuje da će Bosna i Hercegovina ispuniti uvjete potrebne za otvaranje pregovora o članstvu s EU-om a najavio je kako će Hrvatska nastaviti snažno podupirati tu zemlju na njenom europskom putu kao i Hrvate koji u njoj žive. Rekao je to uoči početka ređenja novog banjolučkog biskupa mons. Željka Majića. Posljednjih dana mediji su dosta izvještavali o ovom ređenju pa i u Hrvatima u Republici Srpskoj. Nema potrebe iznositi opet sve te brojke, a može ih svatko i pronaći – u Prijedoru je oko 200 katolika, u nekim župama na božićne mise dolazi po dvoje ili troje vjernika. Sve to jer su političari podupirali narod…

 

bild.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)