FOTO U Pakracu obilježena 33. godišnjica oružane velikosrpske pobune i početka Domovinskog rata…

Vrijeme:2 min, 30 sec

 

Obilježavanju 33. godišnjice napada na Policijsku postaju Pakrac i početka Domovinskog rata, uz obitelji poginulih i nestalih te sudionike akcije i brojne hrvatske branitelje, nazočio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Vlade.

Prisjećajući se početka oružane velikosrpske agresije na Hrvatsku i Domovinskog rata koji nam je nametnut i koji nas je trajno obilježio, kazao je da posljedice te agresije i danas osjećamo.

FOTO/branitelji.gov.hr

„Ovo današnje obilježavanje, kao i brojne obljetnice iz Domovinskog rata, pokazatelj su da hrvatski narod pamti svoju povijest, poštujemo naše žrtve i promičemo vrijednosti na kojima smo stvorili državu“, istaknuo je ministar Medved, podsjetivši na snagu zajedništva hrvatskog naroda, mudrost i odlučnost tadašnjeg političkog vodstva i hrabrost hrvatskih branitelja.

foto/branitelji.gov.hr

„Bili smo spremni braniti svoje pod cijenu vlastitih života. To smo pokazali već ovdje u Pakracu, gdje su srpski pobunjenici pokazali svoje osvajačke pretenzije, koje su nastavili provoditi nesmiljenom žestinom. Ali u svojoj okupatorskoj namjeri, unatoč svoj silini agresije, u konačnici ipak nisu uspjeli“, poručio je Medved i zahvalio svim hrvatskim braniteljima, a posebno sudionicima akcije u Pakracu.

Podsjetio je i na postignuća ostvarena nakon Domovinskog rata, a posebno se osvrnuo na odnos Vlade premijera Plenkovića prema hrvatskim braniteljima, koja je nizom konkretnih djela i mjera pokazala svoju zahvalnost i poštovanje najzaslužnijima za slobodu koju danas uživamo.

Na obilježavanju su bili i izaslanik predsjednika Sabora zastupnik Deur, ravnatelj policije Nikola Milina, ujedno izaslanik ministra unutarnjih poslova, izaslanik ministra obrane Ivan Jušić, te saborski zastupnici, među kojima i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević.

FOTO/branitelji.gov.hr

Program je započeo misom za sve poginule i umrle hrvatske branitelje u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, koju je predvodio mons. Josip Krpeljević. Potom je uslijedio Mimohod pobjednika ulicama Pakraca do središnjeg trga, gdje su izaslanstva polaganjem vijenaca i svijeća kod spomen-obilježja odala počast poginulim hrvatskim braniteljima.

FOTO/branitelji.gov.hr

U organizaciji Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika program je nastavljen u Hrvatskom domu „Dr. Franjo Tuđman“, gdje su se uz ministara Medveda okupljenima obratili gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević i sudionik akcije Zvonko Dumančić, koji je govorio o događanjima otprije 33 godine. U glazbenom dijelu programa nastupila je Policijska klapa Sv. Mihovil, glazbenik Đani Stipaničev i dječji zbor „Pakrački klinci“…izvor-ovdje

Kronologija događanja u Pakracu

U policijskoj postaji Pakrac 2. ožujka 1991. godine razoružani su policajci isključivo hrvatske nacionalnosti, a s policijske zgrade i zgrade Općine skinuta je zastava Republike Hrvatske i postavljena zastava Srbije. Na zgradu Općine postavljena je i zastava Srbije kao znak da pobunjeni Srbi ovaj dio Hrvatske smatraju – Srbijom.

Lokalni Srbi s oružjem u ruci, koje im je dala JNA ili otetog od Teritorijalne obrane, donijeli su „odluku” da se Pakrac i okolna mjesta pripoje tzv. SAO Krajini za početak. Poslije Republici Srbiji u jednu državu koju su sanjali Velikosrbi, od kojih mnogi i dan danas redovito napadaju Hrvate i Hrvatsku za ona nedjela koje su oni sami i poticali i činili…Više o svemu OVDJE

 

domoljubni.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)