Lideri nisu postigli dogovor, radne skupine u produžetku “love” priključak za EU

Vrijeme:4 min, 29 sec

 

NAKON TEŠKIH DVOSATNIH RAZGOVORA VLADAJUĆIH ISHOD NIJE BIO OPTIMISTIČAN

Dodik, Čović i Nikšić potvrdili su neuspjeh, ali su izrazili spremnost do posljednjeg trenutka tražiti rješenje

Priznali su to nakon jučerašnje dvosatne rasprave lideri vodećih probošnjačkih, hrvatskih i srpskih stranaka Nermin Nikšić, čelnik SDP-a BiH, prvi čovjek HDZ-a BiH Dragan Čović i SNSD-a Milorad Dodik. Svejedno, ostavili su eventualnu mogućnost da se u produžecima sljedećih pet, šest dana, u kojima bi se trebale nastaviti usuglašavati radne skupine vladajućih stranaka, ipak postigne dogovor oko pojedinih zakona. Zakon o sukobu interesa je pak gotovo usuglašen, što se ne može reći za već znane prijepore koji se tiču Izbornog zakona i Zakona o sudovima Bosne i Hercegovine.
Zaslužuju datum?!

– U osnovi nismo dogovorili ova tri zakona. Povjerenstva će nastaviti raditi na njima u pokušaju da se usuglasimo. Nakon toga bi ti zakoni išli u proceduru. Žao mi je što nismo napravili iskorak – rekao je Čović na konferenciji za novinare nakon sastanka. Dodao je kako postoje različita tumačenja oko toga što bi trebale usuglasiti političke stranke, ali i da sve tri strane različito gledaju na to što su prijepori. – Različiti su razlozi zašto se nismo mogli usuglasiti. Dat ćemo napora da se ipak napravi iskorak. Ja, međutim, mislim kako su ova tri zakona minimum koji trebamo završiti – dodao je čelnik HDZ-a Bosne i Hercegovine. Čelnik SDP-a BiH i federalni premijer Nermin Nikšić bio je vidno potišten te je ne baš optimističnim tonom govorio o propuštenom, ali i razlikama. – Do sada smo imali bolje vijesti i dogovore. Danas smo ostali na pozicijama na kojima jesmo. Dogovorili smo se da ćemo nastaviti pokušavati – dodao je. Po njegovim riječima, ne odustaje se od nastavka razgovora. – Ostajemo predani traženju kompromisa. Mene motivira i kada se ne dogovorimo da radimo u ozračju koje ne znači sukobe, podjele i svađe – istaknuo je Nikšić. Vodeći srpski političar u BiH je pak bio najoptimističniji. Po njemu, BiH je i sa sadašnjim napretkom zaslužila otvaranje pregovora o članstvu s Europskom unijom. – Mi tražimo od Vijeća da nam odredi datum za pregovore. Uradili smo dosta. Riješili smo Frontex, zakon o sprječavanju terorističkih aktivnosti. Tragamo za tim da napravimo dogovor kako bi Europsko vijeće dalo priliku BiH za otvaranje pregovora. Bez datuma za nas to ništa ne znači i bili bismo prevareni. Vjerujemo da sljedećih sedam do deset dana možemo napraviti iskorak – istaknuo je čelnik SNSD-a. Objasnio je o čemu postoje razlike u gledanju. – Uspjeli smo kod Izbornog zakona sve svesti na izbor članova Predsjedništva, Središnjeg izbornog povjerenstva, gdje postoje različita razmišljanja oko njihova izbora, a drugi je prijedlog da ga biraju oba doma. Kada je u pitanju Predsjedništvo, Republika Srpska ostaje pri tome da izravno biramo člana Predsjedništva, ali podržavamo da hrvatskog člana Predsjedništva biraju županije s većinskom hrvatskom većinom – istaknuo je. Kada su pak u pitanju tehničke izmjene, Dodik je rekao kako bi bilo dobro da se okonča Zakon o sukobu interesa te da se uputi u redovitu proceduru. – Ovo se ne može tretirati kao neuspjeh. Ovdje imamo zakon koji je usuglašen i to je ozbiljan napredak. Naš je prijedlog da prizivno vijeće Suda BiH bude u Banjoj Luci. Ne vidim ni jedan razlog da se to ne uvede. Sud BiH treba odlučivati samo o stvarima o kojima to odluči Parlamentarna skupština BiH – bio je jasan Dodik. Ponovio je tvrdnje kako će Republika Srpska posve odustati od europskoga puta ako visoki međunarodni predstavnik intervenira u Izborni zakon te da će donijeti vlastite propise oko toga.

Hrvatski član Predsjedništva

– Ako ovaj nelegalni pokuša nešto uraditi, srušio je europski put BiH. Bilo što u bilo kojem segmentu, Republika Srpska izlazi iz procesa i donosi svoj zakon o izborima. Ako netko želi srušiti europski put, ima Schmidta – istaknuo je. Na upit hoće li se i nakon ovoga sastanka tražiti krivac za neuspjeh, Dodik je rekao kako se političari dogovaraju u teškome ozračju, no “pristao” je da on bude dežurni krivac. – Ako vam je to potrebno, ja sam kriv za sve – rekao je. Predsjednik HDZ-a Čović je pak na upit potvrdio kako hrvatska strana nastavlja inzistirati na izboru legitimnog člana državnoga vrha te da integritet izbornog procesa, prije svega, podrazumijeva prestanak prakse da Bošnjaci nameću Hrvatima člana državnog vrha. – Radimo na mogućnosti da bošnjački narod ne bira Hrvatima člana Predsjedništva. To je bit. Ovaj bi se paket morao riješiti u cjelini – dodao je Čović. Nikšić je pak potvrdio kako pristaju i biti ocrnjivani kako bi se napravio iskorak. – Možemo biti krivi, ali alternativa ranijim podjelama, nedonošenju zakona da je bila dobra, bili bismo dio EU. U suprotnom moramo pokazati da smo spremni na kompromise – dodao je.

Naveo je kako uvažavaju stajališta HDZ-a BiH, ali da probošnjačke stranke nastavljaju inzistirati na provedbi presuda Europskog suda za ljudska prava. – Mi uvažavamo stajališta HDZ-a BiH, ali mislimo da treba promijeniti Ustav da bi se provele odluke Europskog suda – istaknuo je čelnik SDP-a BiH. Na upit o sjedištu suda, ustvrdio je kako je to, prije svega, političko pitanje. Čović je pak na upit o tome postoji li šansa za dogovor, ipak odgovorio s dozom optimizma. – Mislim da još imamo šansi, dok ima šanse, ja vjerujem – istaknuo je.
Autor:Zoran Krešić
večernji.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)