Velike NATO protupodmorničke vježbe blizu Hrvatske

Vrijeme:2 min, 3 sec

 

Godišnja NATO-ova napredna vježba protupovršinskog i protupodmorničkog ratovanja započela je jučer. Vježba pod nazivom “Dynamic Manta 2024.” trajat će sve do 8. ožujka u blizini talijanske sicilijanske obale u središnjem Sredozemnom moru, gdje sudjeluju NATO saveznici Turska, Kanada, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Španjolska, UK i SAD, priopćilo je Pomorsko zapovjedništvo saveza na službenim stranicama.

“Riječ je o najvećoj i najsloženijoj podmorničkoj vježbi u Sredozemlju, kojom se obučavaju, demonstriraju i usavršavaju savezničke sposobnosti u ovoj posebnoj vrsti ratovanja”, priopćilo je zapovjedništvo. Cilj vježbe je “pružiti svim sudionicima složenu i izazovnu ratnu obuku kako bi se poboljšala interoperabilnost i stručnost u vještinama protupodmorničkog i protupovršinskog ratovanja”.

Podmornice će naizmjence biti lovac i lovina

Svaka postrojba koja sudjeluje imat će priliku provoditi niz operacija podmorničkog ratovanja. Podmornice će se izmjenjivati ​​tako da će biti i lovac i lovina, blisko koordinirajući svoje napore sa sudionicima u zraku i na površini, navodi se u priopćenju. “Protupodmorničko ratovanje je timski sport, pri čemu svaka platforma donosi svoje jedinstvene sposobnosti i vrijedan doprinos, a ove vježbe omogućuju našim saveznicima i timovima da izoštre svoje vještine, kao i da rade na novim taktikama dok unapređuju interoperabilnost i timski rad”, objašnjava zapovjednik kontraadmiral Thomas Wall.

“Razvijanje naših kolektivnih vještina u protupovršinskom ratovanju izravno pridonosi NATO konceptu odvraćanja i obrane poboljšavajući našu sposobnost da osiguramo sveobuhvatnu svijest o pomorskoj situaciji od morskog dna do svemira”, dodao je Wall.

NATO

Sudjeluje devet zemalja

Planirane od strane Savezničkog pomorskog zapovjedništva NATO-a (MARCOM), vježba će se održati u blizini istočne i južne obale Sicilije. sudjelovat će šest podmornica koje pripadaju ratnim mornaricama Grčke, Francuske, Italije, Španjolske i Turske, a NATO podmorničko zapovjedništvo (COMSUBNATO) vrši operativnu kontrolu nad nekoliko njih, prema scenariju vježbe. Pomorski patrolni zrakoplovi (MPA) iz Kanade, Njemačke, Grčke, Turske, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a te pomorski patrolni helikopteri (MPH) iz Italije također će sudjelovati uz potporu površinskih brodova Druge stalne NATO pomorske grupe  (SNMG2), pod zapovjedništvom kontraadmirala Pasquale Esposito. Sveukupno sudjeluje devet zemalja.

Kao zemlja domaćin, Italija pruža potporu u lukama Catania i Augusta, pomorskoj helikopterskoj bazi u Cataniji i pomorskoj zračnoj postaji Sigonella, kao i potporu iz pomorske baze Augusta. Dynamic Manta jedna je od gotovo desetak pomorskih vježbi pod vodstvom MARCOM-a koje se održavaju svake godine uz brojne nacionalne vježbe koje povećavaju obrambenu spremnost Saveza. Njena sestrinska vježba, Dynamic Mongoose, održava se u hladnim vodama sjevernog Atlantika kao dio kontinuirane obuke podmorničkog ratovanja i suradnje koja uključuje podmornice saveznika i Švedske.

geopolitika.news / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)