Švedska ulazi u NATO: „Pobjeda za sve nas“, kaže Scholz

Vrijeme:1 min, 49 sec

 

Nakon duge blokade, mađarski parlament odobrio je ulazak Švedske u NATO. Sada ništa ne stoji na putu da ta zemlja bude primljena u Sjevernoatlantski savez. Švedski premijer Kristersson kaže da je to „povijesni dan“.

Prije skoro dvije godine, u svibnju 2022., Švedska je podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u, pod dojmom ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine. Sada je došlo vrijeme i da postane članica Saveza. Kao posljednja država-članica Sjevernoatlantskog saveza, Mađarska je u parlamentu velikom većinom glasova odobrila zahtjev Švedske.

Tome su prethodili teški pregovori s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Taj desničarski populist blokirao je ulazak Švedske u NATO do samog kraja, vjerojatno zato što je Stockholm više puta kritizirao njegovu politiku. Tek prošlog petka, nakon što je švedski premijer Ulf Kristersson osobno posjetio Budimpeštu i nakon dogovora o kupovini i održavanju švedskih borbenih zrakoplova JAS 39 Gripen, Orban i njegova vladajuća stranka Fidesz odustali su od otpora.

Uoči glasovanja ovog ponedjeljka 26. veljače 2024. od Orbana su se mogli čuti mnogo prijateljskiji tonovi: „Ulazak Švedske u NATO ojačat će sigurnost Mađarske“, apelirao je premijer na zastupnike. Oni su njegov zahtjev prihvatili: za ratifikaciju je glasovalo 188 zastupnika, protiv je bilo šest, a suzdržanih nije bilo.

„Povijesni dan”

Švedski premijer Ulf Kristersson je nakon glasovanja ocijenio da je ovo „povijesni dan“. „Parlamenti svih država-članica NATO-a sada su glasovali za ulazak Švedske u NATO”, objavio je on na X-u. „Švedska je spremna preuzeti svoju odgovornost za euroatlantsku sigurnost.”

„Da” iz Budimpešte primljeno je s izvjesnim olakšanjem i među ostalim državama NATO-a: „Put za Švedsku u NATO je jasan – to je pobjeda za sve nas”, napisao je njemački kancelar Olaf Scholz također na X-u. „Odluka jača našu obranu Saveza, a time i sigurnosti Europe i svijeta.” Sličnu izjavu dao je i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, Švedska i Finska podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u. Finska je primljena u Savez kao 31. članica u travnju 2023., dok se Švedska još više mjeseci morala boriti kako bi njezino članstvo ratificirale Turska i Mađarska. Turska je odustala od blokade u siječnju, a Mađarska sada, krajem veljače.

 

dw.com/hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)