Ni na sastanku u Mostaru nije postignut dogovor o tri eu zakona, svatko ostao na svojim pozicijama

Vrijeme:2 min, 1 sec

 

 

Predstavnici stranaka koji čine vlast na razini BiH; HDZ BiH, Trojka i SNSD ni na današnjem sastanku u Mostaru, koji je trajao više od dva sata nisu uspjeli postići dogovor o tri zakona, čije je usvajanje uvjet da Europsko vijeće na sjednici 21. ožujka donese odluku o otpočinjanju pregovora s BiH o članstvu u Europskoj uniji, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Dragan Čović, Nermin Nikšić i Milorad Dodik potvrdili su da je svatko ostao kod svojih pozicija kad je riječ o prijepornim pitanjima u Zakonu o sukobu interesa, Zakona o sudu i Izbornom zakonu, ali se se dogovorili da će još jednom pokušati postići dogovor u narednih 7 dana, kada istječe rok do kojeg treba postići suglasnost da bi Europsko vijeće donijelo odluku o otvaranju pregovora.

– Što se tiče Izbornog zakona tu postoje tri segmenta, jedan je način izbora Središnjeg izbornog povjerenstva, drugi segment su tehničke izmjene Izbornog zakona koje netko naziva i osiguranje integriteta izbornog procesa i treći izbor članova Predsjedništva. Ja mislim da nema veće ugroze integriteta nego kada jedan narod drugom bira člana Predsjedništva. Mi smo predložili jedno rješenje kako bi demotivirali bošnjačke birače da biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Kolege su tražile izmjene Ustava kako bi se implementirale i presude Europskog suda za ljudska prava. Pokušalo se, vidjeli ste da nema potrebne dvotrećinske većine za izmjene Ustava. Dakle, naš je prijedlog bio hajde da ovo usvojimo kako privremeno rješenje dok se ne steknu uvjeti za promjenu Ustava, kazao je Čović

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić rekao je kako je najvažnije da se razgovara i dogovara i pokušavaju pronaći kompromisna rješenja, jer “da smo svađama i sukobima mogli se približiti Europskoj uniji to bi se već dogodilo”.

– Naše je mišljenje da sjedište Apelacijskog suda bude u Istočnom Sarajevu, iz RS insistiraju da bude u Banja Luci. I tu su stavovi ostali nepromijenjeni, kazao je Nikšić.

Predsjednik RS Milorad Dodik podsjetio je kako je ova koalicija, ipak, u prošloj godini usvojila značajan broj reformskih zakona, te da i dalje postoji spremnost da se nastave dogovarati.

Dodik je ponovio da ukoliko Schmidt bilo što pokuša nametnuti “srušio je eu put BiH”.

Na pitanje tko će biti kriv ukoliko BiH ne dobije status pregovarača za članstvo u EU, Dodik je odgovorio: Čuj tko će biti kriv? Evo ja, mene odmah proglasite krivcem, ironično je prokomentirao Dodik, a na pitanje što nas čeka sutra odgovorio: Umjereno oblačno, s mogućim padalinama.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)