Četnička prijetvornost prema muslimanima – preporuka iz glavnog zapovjedništva vojske Draže Mihailovića g. 1943.

Vrijeme:1 min, 52 sec

 

„Naš stav prema muslimanima određen je samim našim ciljem da u budućoj državi ne može biti narodnih manjina. Sada treba sa njima ipak taktizirati, gdje god se za to ukaže prilika.“ – Takva je bila tajna preporuka četnicima dana za vrijeme II. svjetskog rata. Svaka sličnost s velikosrbijanskom taktikom prema muslimanskom vodstvu uobličenom od KOS-a i primijenjenom u razdoblju raspada SFRJ i rata u Bosni i Hercegovini 1992. – 1995., ali i u susljednim zbivanjima u toj i drugim novonastalim državama, te svaka sličnost s aktualnim postupanjima u Crnoj Gori, o kojima smo jučer izvijestili, nije nimalo slučajna. Ideja o proširenoj odnosno “velikoj Srbiji” ima svoj uspješan višestoljetni kontinuitet, a ostvaruje se dobro promišljenim, planiranim i ostvarivanim ekspanzionističkim i hegemonističkim strategijama i metodama. 

U Crnoj Gori Bošnjačka stranka spremna ući u vladu koja je produžena ruka Beograda!

Tu preporuku da se prema muslimanima treba odnositi obzirno dok je rat, a zatim u obnovljenoj Jugoslaviji ili Srbiji ne priznavati nikakve etničke manjine dao je R. Perhinek. On je bio izaslanik „Vrhovne komande“ četničkih postrojbi pod zapovjedništvom Draže Mihailovića, u Crnoj Gori, u kojoj je bio vrlo snažan četnički pokret, koji se krvavo sukobljavao s crnogorskim partizanima i vršio teror i pokolje nad Crnogorcima koji nisu pristajali uz četništvo ni uz Srbiju, koja je Crnogorcima pučistički i uz prijetnju velikom vojnom silom oduzela g. 1918. državnost, koju su do tada imali u novijoj povijesti najprije u obliku svoje kneževine, a zatim kraljevine Crne Gore.

Faksimil stranice knjige dr. Radoja Pajovića gdje je citirana četnička preporuka o odnosu prema muslimanima

Citat i faksimil stranice prenosimo iz historiografske knjige kojoj je autor prof. dr. Radoje Pajović, inače Crnogorac. Ta knjiga bila je zapravo njegova doktorska disertacija, obranjena godine 1973. u Beogradu. Pod naslovom Kontrarevolucija u Crnoj Gori – Četnički i federalistički pokret 1941-1945. objavljena je na Cetinju g. 1977., a obaseže 616 stranica. Recenziju o njoj objavio je Branko Petranović u zagrebačkom Časopis za suvremenu povijest, Vol. 11 No. 2-3, 1979., i ona se može pročitati na „Hrčku“.

Naslovnica prikazuje četničkog zapovjednika i zapovjednika kraljevske vojske “u otadžbini” Dražu Mihailovića (s naočalama i crnom šubarom) u društvu s četnicima

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)