BISKUPI UPUTILI APEL BH. POLITIČARIMA: Ne propustite priliku ispuniti uvjete za otvaranje pregovora o članstvu BiH u EU

Vrijeme:1 min, 51 sec

 

Komisija Justitia et Pax Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine uputila je danas poziv političarima u Bosni i Hercegovini da ozbiljno shvate izazov približavanja članstvu zemlje u Europskoj uniji i ne propuste priliku koja se sada za to nudi.

BiH ima priliku u ožujku dobiti suglasnost Europskog vijeća za otvaranje pristupnih pregovora ukoliko bi državni parlament uskoro usvojio barem zakone o sprječavanju sukoba interesa i zakon o sudovima.

U apelu objavljenom u očekivanju tih koraka, a nakon zasjedanja komisije Justitia et Pax kojom predsjedava nedavno umirovljeni banjolučki biskup Franjo Komarica, ističe se kako bi pridruživanje EU trebalo biti prioritetnom zadaćom svih političkih predstavnika koji govore da im je na prvom mjestu dobrobit zemlje i njezinih građana.

Biskupi: Pregovori s EU su prilika koja se ne propušta

“Ta briga političara ne smije biti samo deklarativna. Dijelimo opravdan zahtjev cjelokupnog društva BiH prema političkim predstavnicima vlasti o tome da naša zemlja ne smije propustiti prigodu koja joj se pruža glede otvaranja pristupnih pregovora s EU”, ističe komisija Justitia et Pax.
“Komisija to čini svjesna obveze Katoličke crkve da služi čovjeku u svim njegovim dimenzijama i doprinosi onim ciljevima koji pospješuju zajedničko dobro našeg društva”, stoji u apelu, uz ocjenu kako bi jačanjem procesa europskih integracija izgubile na značaju sadašnje napetosti u političkim odnosima u BiH, uključujući tu i prijetnje odcjepljenjem i novim ratom.

Komisija smatra kako su takve zapaljive izjave već prouzročile suviše straha i nesigurnosti kod građana BiH koji stoga odlučuju napustiti svoju zemlju, a svoj “europski dom” odlučuju graditi u nekoj drugoj državi.

Podsjetili su na poruku pape Franje tijekom posjeta Sarajevu 2015. u kojoj je on istaknuo da je Bosna i Hercegovina sastavni dio Europe te da se njezini uspjesi i drame potpuno uklapaju u povijest europskih uspjeha i drama. istodobno oni su i velika opomena kako bi se uložile sve raspoložive snage da započeti mirovni procesi postanu sve čvršći i stabilniji.

“Vjerujemo da ovaj povijesni trenutak zahtijeva sve osobne i stranačke interese staviti po strani i, imajući na umu zajedničko dobro, nedvosmisleno se opredijeliti te sve učiniti kako naša zemlja Bosna i Hercegovina ne bi ostala izvan političke, ekonomske i kulturološke zajednice europskih naroda”, stoji u apelu komisije Justitia et Pax političarima u BiH.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)