Zapadni vođe iz solidarnosti u Kijevu na drugu godišnjicu invazije

Vrijeme:1 min, 19 sec

 

Četvero zapadnih vođa je u subotu došlo u Kijev kako bi iskazalo solidarnost s Ukrajinom na drugu godišnjicu ruske invazije, u kojoj su deseci tisuća ljudi izgubili živote i u kojoj je razoreno gospodarstvo zemlje.

Premijeri Italije, Kanade i Belgije – Giorgia Meloni, Justin Trudeau i Alexander De Croo – doputovali su zajedno s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen noćnim vlakom iz susjedne Poljske.

Svrha njihovog posjeta jest naglasiti predanost zapada da pomogne Ukrajini dok se suočava sa sve većim manjkom vojnih zaliha, što utječe na njezinu sposobnost na bojištu, gdje Moskva ostvaruje teritorijalne dobitke.

Von der Leyen je na društvenoj platformi X napisala da je u Kijevu “kako bi proslavila izvanredan otpor ukrajinskog naroda”.

“Više nego ikada, čvrsto stojimo uz Ukrajinu. Financijski, gospodarski, vojno, moralno. Dok zemlja napokon ne bude slobodna”, dodala je.

Očekuje se da će Meloni i Trudeau tijekom svog kratkog boravka potpisati sigurnosne sporazume s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem po uzoru na slične ugovore nedavno sklopljene s Francuskom i Njemačkom u vrijednosti od više milijardi dolara.

Kada su ruski tenkovi i vojnici prešli granicu prije zore 24. veljače 2022., 40 milijuna Ukrajinaca ih je, suprotno očekivanjima i planovima Kremlja, uspjelo zadržati i spriječiti poraz koji su mnogi predviđali.

No, dok započinje treća godina rata, zbog poteškoća na istočnom bojištu, ukrajinska vojska djeluje ranjivo.

Zelenskij, koji želi zadržati pažnju zapada u vrijeme kada rat između Izraela i Hamasa dominira u medijima, upozorio je da se Rusija, predvođena predsjednikom Vladimirom Putinom, možda neće zaustaviti na ukrajinskim granicama pobijedi li u ratu.

Putin takve tvrdnje odbacuje kao besmislice.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)