Napustio nas je Vukovarski heroj, pripadnik postrojbi s Trpinjske ceste, pripadnik Žutih mrava i Pustinjskih štakora, glazbenik, Županjac, Hrvat – Ivan Leutar.

Vrijeme:4 min, 25 sec

 

Bio sam dragovoljac i htio sam ići braniti Vukovar. U njega sam došao već početkom srpnja…

Kad svane jutro s tužnom vijesti o preranoj smrti heroja Domovinskog rata nitko ne ostaje ravnodušan, posebno vukovarci koji su branili Vukovar od srbočetničke najezde i agresije punih 87 dana.

Preminuo je još jedan u tužnom nizu heroja Vukovara
Pokojni Ivan Leutar (63) bio je pripadnik  “Žutih mrava” koji su se za vrijeme rata u Vukovaru borili rame uz rame sa pripadnicima “Pustinjskih štakora”.  Prerana smrt Ivana Leutara, odmah sve one preživjele vraća u dane ponosa i slave kad je “šaka” hrvatskih heroja stala pred brojne srpske horde i jugofašističke tenkove, topove, avijaciju, višecijevne bacače, minobacače, haubice, kao neprobojni čelični zid kroz koji velikosrpski agresor nije mogao proći onako kako je to planirao…Polomili su zube na Vukovaru do te mjere da su na Vukovar slali sve svoje najelitnije postrojbe i najjače naoružanje kojim su rušili Vukovar i ubijali sve što im se nađe na putu. Rušili su ga sustavno, do temelja, ali su ih heroji obrane Vukovara upravo iz svih tih porušenih zgrada, kuća i svega što su bestijalno rušili zaustavljali i nanosili im strahovite gubitke u ljudstvu i tehnici…
Sve se to događalo u vrijeme kad nam međunarodna zajednica nije pružila pravo na dostojnu obranu od velikosrpske agresije. Da, sve su oni to promatrali i puštali da iz Beograda pristižu kolone smrti po kojima su srbi bacali cvijeće, ali se nisu udostojili reći, dosta je, ovo je brutalna agresija i etničko čišćenje u kojemu se događaju strašni ratni zločini i to treba zaustaviti. Ne, to se nije dogodilo, ma što netko danas pokušavao pričati protiv ovog argumenta taj laže.
Redom mladi ljudi iz svih krajeva Hrvatske su branili Vukovar punih 87 dana što je nezabilježeno u povijesti ratovanja da se tako snažan agresor zaustavi sa jako malo naoružanja, naročito onog protuoklopnog i protuzračnog kao što se to dogodilo u Vukovaru…Tukli su srbočetnici po bolnici u kojoj je bilo previše ranjenika, od civila do vojnika koji su branili prvu crtu obrane napadnute Hrvatske…

Ivan Leutar-foto-facebook-Opća Opasnost

Vukovarski heroj Ivan Leutar pristupio je paklu Vukovara u srpnju mjesecu
“Bio sam dragovoljac i htio sam ići braniti Vukovar. U njega sam došao već početkom srpnja. Dečke kojima sam se pridružio uopće nisam poznavao. Bio sam na položaju na Lipovačkom putu, sreo neke dečke koji su se muvali uokolo i pitao ih što rade.”Jedan od njih, Bušo, u šali mu je rekao da je u tijeku akcija ‘Žuti mrav’: “Doviknuo sam im: ‘Di ste, žuti mravi’, a oni nama ‘a šta vi izvirujete iz podruma kao štakori, i to oni pustinjski, samo nosom prema van?’. I tako smo si spontano dali nazive i svi su nas po tome prepoznavali”, pričao je Leutar.

Foto-facebook

Ovaj veliki heroj s Trpinjske ceste opisao je i kako je jednom zgodom “zakedno” sa svojim suborcima zapovjedniku JNA oteo kampanjolu. Naime, u to doba je išao u tzv. zapovjedno izviđanje unutar neprijateljskog teritorija:
“Znali smo ići i po dva kilometra unutar neprijateljskih linija, pratimo gdje su locirani, kakvo im je naoružanje, gdje je topnička linija. U jednoj od takvih akcija naletjeli smo na kampanjolu u kojoj su se vozili Jovan Vučković, zapovjednik kraljevskoga korpusa, i njegov vozač. Išli su u izviđanje. Presreli smo ih, zapovjednik je poginuo, vozač ranjen pobjegao, a mi smo zaplijenili vozilo. Dovezao sam kampanjolu do Vinkovaca, pa u Županju, gdje smo je prebojili i žutim slovima Vlado Fumić je napisao ime naše postrojbe Žuti mravi i Pustinjski štakori. Od tada je ona postala sinonim naše postrojbe i kao takva je prepoznata.”
Preminuli Ivan Leutar za života je izdao monografiju i vrijedno radio na knjizi o proživljenom vukovarskom ratu, no sve je na žalost mnogih zaustavila njegova smrt. Leutar je rodom iz Županje, ali nakon rata Vukovar kojega je branio je bio njegov životni izbor:
Facebook grupa “Heroji Vukovara” od jutra na svojoj stranici objavljuje uspomene na ovog velikog ratnika: “pišite svoja sjećanja, što se ne zapiše, nije se dogodilo. Kada i zadnji umre, odu i sjećanja. A ne smije se zaboraviti… “, navode administratori stranice.
Od Leutara se opraštaju i muzičari iz grupe Opća Opasnost
Napustio nas je naš istinski prijatelj, Ivan Leutar Iva.
Iva je županjac, hrvatski branitelj, dragovoljac, heroj domovinskog rata, branitelj sa Trpinjske ceste i pripadnik postrojbi “Žutih mrava”.
Iva je bubnjar, roker, motorista i još puno toga…..
Živio je svaki dan 300 na sat i nebrojeno puta nam je dokazao kako je iz bezizlaznih situacija uvijek našao način ostati živ i zdrav. Nekako nas je navikao da mu se ne može dogoditi ništa i da je u principu besmrtan.
Međutim… život nas je uvjerio da je i nemoguće moguće, pa tako i da može prestati kucati jedno veliko srce.
Hvala ti Iva za sva zajednička ludovanja, ogromne količine smijeha, zajedničke svirke… neizbrisive uspomene…
Hvala ti za sve što si učinio za nas, jer tebi nikad nije bilo teško i ono nezamislivo kad je u pitanju naš bend.
Odmori sada malo… odmori dok ne zarondamo opet zajedno tamo negdje…
Tvoja Opća
Pero, Žiža, Kameni, Igor, Sojka i Bani.
Iskrena sućut Zrinki, Tadeju, Boni, Andrei, Ivani, Moljcu i cijeloj obitelji 🙏🏻
Sahrana je u ponedjeljak, 26.02.2024., u 13:00 sati na novom groblju Dubrava, Vukovar

Uredio /T.H.

domoljubni.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)