Ministri vanjskih poslova EU-a odobrili početak pomorske misije u Crvenom moru

Vrijeme:2 min, 10 sec

 

Ministri vanjskih poslova Europske unije odobrili su početak pomorske misije u Crvenom moru. Na sastanku u Bruxellesu dogovorena je međunarodna misija koja će osigurati sigurnu plovidbu komercijalnih brodova. Plovidba Crvenim morem posljednjih je mjeseci otežana zbog napada jemenskih hutista na brodove. Na sastanku vijeća ministara je i udovica preminulog ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog.

– Zabrinuti smo zbog eskalacije sukoba i humanitarne krize u pojasu Gaze. Zaštita civila i otvaranje koridora za humanitarnu pomoć i dalje ostaju ključni. Situcija u Gazi ima velik utjecaj i na Egipat i druge zemlje u regii. Izrazit ćemo sućut i supruzi nedavno preminulog gospodina Navaljnog. Ponovno ću naglasiti nužnost brzog dogovora oko Instrumenta Europske unije za pomoć Ukrajini, rekao je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova.

Borrell: Režim sankcija za ljudska prava imenovati po Navaljnom

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell izjavio je da će predložiti da režim sankcija EU-a u području ljudskih prava nosi ime preminulog ruskog oporbenog političara Alekseja Navaljnog koji je umro u zatvoru.

U spomen na Navaljnoga, predlažemo ministrima da se naš režim sankcija u području ljudskih prava nazove njegovim imenom, Navaljnijevim režimom sankcija kako bi njegovo ime zauvijek pratilo rad EU-a u obrani ljudskih prava, rekao je Borrell prije početka sastanka ministara vanjskih poslova država članica.

Globalni režim sankcija EU-a u području ljudskih prava mehanizam je Vijeća EU-a za kažnjavanje osoba iz zemalja izvan Unije koje su odgovorne za teška kršenja ljudskih prava.

Na sastanak ministara vanjskih poslova država članica pozvana je i supruga ubijenog ruskog oporbenog čelnika Julija Navaljna.

Moramo poslati poruku potpore ruskog oporbi, rekao je Borrell. I na političkoj i na vojnoj fronti moramo nastaviti podržavati Ukrajinu i ruski narod koji želi živjeti u slobodi, istaknuo je Borrell.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da će se zauzeti za što brži dogovor o instrumentu za pomoć Ukrajini i da će izvijestiti svoje kolege da će Hrvatska sljedeći tjedan kosponzorirati događaj o razminiranju Ukrajine.

Ministri vanjskih poslova razgovarat će o vojnoj potpori Ukrajini i 13. paketu sankcija protiv Rusije, uoči druge obljetnice ruskog napada na Ukrajinu.

Novi krug sankcija, koji uključuje stavljanje na popis sankcioniranih dodatnih oko 200 poduzeća i pojedinaca, među njima i one izvan Rusije koji su uključeni u rat i koji pomažu Moskvi u izbjegavanju dosad uvedenih sankcija. O tome postoji suglasnost 26 država članica i sada će se nastojati za to pridobiti Mađarsku koja je jedina protiv. Za usvajanje sankcija potrebna je suglasnost svih država članica.

Ministri će također razgovarati o stanju na Bliskom istoku i u području Sahela.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)