Milanović/EPPO je u ministarstvu s razlogom, netko laže

Vrijeme:5 min, 28 sec

 

EPPO je tamo s nekim razlogom, to je ono što bi Turudić i Plenković ukinuli, rekao je predsjednik Zoran Milanović komentirajući pretres prostorija Ministarstva kulture i medija. Ponovio je kako Turudić ne bi trebao biti državni odvjetnik te ga optužio da “bezobrazno laže i sluđuje ljude”.

– Ne mogu komentirati. Oni bi trebali znati više nego ja. Tu netko laže, vidjet ćemmo tko. Zadnjih dana smo se stvarno naslušali laganja. Naša otpornost i prag tolerancije na laganje je dosta visok, ali to što se laže zadnjih dana…, rekao je govoreći o pretresu prostorija Ministarstva kulture i medija.

– EPPO je tamo s nekim razlogom, to je ono što bi Turudić i Plenković ukinuli. Plenković bi ukinuo, a Turudić je njegov papagaj. Policija je sada tamo, ušla je po nalogu. Ubuduće bi to bilo nemoguće, čuli smo da to sve treba ukinuti. Nikad se ne veselim tome kad policija uđe u državno tijelo. To uvijek izaziva nelagodu jer slabi državu, nastavio je.

‘Turudić u kolosalnom sukobu interesa i prostoru kaznenog djela”

Predsjednik Milanović opisao je u petak događanja vezana uz imenovanje novog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića kao “sluđivanje” građana, drsko manipuliranje i gaženje ljudskog dostojanstva.

Ocijenio je da će se uskoro vidjeti kako prolaze oni koji to rade, a spomenuo se i nekadašnjeg šatora za dostojanstvo branitelja rekavši da se sada formira “veliki šator”.

Cijelu je situaciju oko Turudića opisao kroz fabulu filma “Gaslight” Georga Cukora, u kojem svo vrijeme “šišti i svijetli jedna plinska svjetiljka”, a lik u filmu uvjerava Ingrid Bergman da ne vidi ono što vidi.

– To je to, sluđivanje, gaslighting s plinskom svjetiljkom. Cinično, bezobrazno. To ako te jednom proba uhvatiti netko, cimnut na neku foru, ajde, ali ako te cijelo vrijeme tako drsko manipulira, to je udar na dostojanstvo. Dakle, formira se veliki šator, veći od Hasanaginog, rekao je, među ostalim, predsjednik Republike.

Predsjednik se osvrnuo na prozivke HDZ-a da je neke informacije o Turudiću i sam znao već 2015. godine. Ustvrdio je kako je takva retorika bezobrazluk.

– To ne da nije nikakv izgovor i argument, nego je i bezobrazluk. Mi smo se zadnjih dana nagledali gaženja ljudskog dostojanstva. E sad ćeš vidjet kad se digne oluja, kako prolaziš kada gaziš po dostojanstvu hrvatskih ljudi. Ovo je pljuvanje u lice svim Hrvatima koje imaju dvije vijuge. Jučer su opet ulovili tog Plenkovićevog probisvjeta kako je od svih dana, izgleda da ga je Mamić dovezao na jednu komercijalnu televiziju, kako slatko. Ne radi se o reduciranom izričaju, moramo raditi kategorizaciju tih laži i izmišljotina, ovo je seljačka laž, rekao je.

“Postupak protiv Turudić jedan krak potrebnog postupanja”

Govoreći o etičkom postupku koji je pokrenut protiv Ivana Turudića, predsjednik je naglasio kako je to “jedan krak potrebnog postupanja” te dodao kako se radi o kaznenom djelu.

– Sjetite se dostojanstva branitelja, sad ste se uhvatili u koštac s hrvatskim ljudima. Što se tiče postupka to nije disciplinski postupak, nego etička komisija, ali gdje je baraba naučio razgovarati o nečemu što se zove etika. Sami suci su protiv njega pokrenuli postupak. To je naravno jedan krak potrebnog postupanja, ali radi se o kaznenom djelu. To je za istragu. On se nalazi u tijeku istrage s osobom koja je pod istragom na njegovom sudu i još bezobrazno laže i sluđuje ljude na televiziji da to nema veze jer on im i tako ne sudi. On je predsjednik suda, ima uvid u stvari koje osumnjičeniku mogu biti korisne. On je kolosalnom sukobu interesa koji ulazi već duboko ulazi u prostor kaznenog djela. To je jasno. Ovo je povreda elementarnih etičkih pravila igre, dodao je.

“Drznuli su se usporediti imenovanje Turudića i Dobronića”

Predsjednika je poručio kako su slučajevi imenovanja Dobronića i Turudića neusporedivi.

– Drznuli su se lažovi to usporediti sa slučajem Dobronića koji je imenovan njihovim glasovima. Što bi HDZ-ovac sada rekao “što niste odmah govorili”? Međutim, ja ne govorim tako. Oni su svjesni činjenice da je protiv njega pokrenut postupak, a radi se o običnoj gluposti. Dobronić nije ispunio sudačku normu, to je vrlo problematična kategorija. To znači, ako osudim 100 kradljivaca kokoši – bolji sam nego ako sam presudio dva kolosalno velika i kompleksna postupka kao npr. slučaj švicarskog franka. To su mu htjeli napakirati, rekao je.

– Kako su to čak i HDZ-ovci shvatili – glasali su za Dobronića. Dobronić je časna osoba s neusporedivo manjim ovlastima od ovog hajduka i razbojnika i Dobronić je samo sudac, ne može progranjati. Zamislite Turudića s ovlastima europskih istražitelja. Morali bi se svi početi naoružavati, kazao je.

Izbori i vojni rok

Milanović je ustvrdio kako je skrivanje datuma parlamentarnih izbora sadistički oblik manipuliranja.

– To je još jedan oblik sadističkog manipuliranja ljudima. Reci kad su izbori. Uvijek smo znali kad se ide na izbore, rekao je.

– “Ne, neću vam reći, to je moja privatna stvar, to mi je ćaćino. Ja ću odlučiti kad će biti izbori, kad meni odgovara, kad se poklope neke moje prljave mutne zvijezde, kad se bude odlučivalo o sastavu Europske komisije”. Dakle, totalni privatluk”, prokomentirao je Milanović.

Govoreći o vojnom roku, naglasio je kako je to “najnormalnije komentirao Anušić”.

– Nisam čuo gojenca da to komentira. Najnormalnije je komentirao Anušić. To je dobro. Čovjek je razuman i njemu je jasno koliko je sati. Razumijem o čemu se radi, blesavi zadaci, ali vojnik se s tim mora nositi, dodao je.

“Srbija ne vodi hibridni rat nego političku kupusaru”

Srbija ne vodi hibridni rat, već kupusaru od politike jer se ne može odlučiti hoće li biti proeuropska ili proruska, rekao je predsjednik Milanović, komentirajući mogućnost da Hrvatska stavi tu temu dnevni red idućeg samita NATO-a.

Ministar obrane Ivan Anušić rekao je u četvrtak da Hrvatska želi govoriti o hibridnom ratu i djelovanju ruskih saveznika u jugoistočnoj Europi na idućem samitu NATO-a u srpnju u Washingtonu, jasno aludirajući na Srbiju kao saveznicu Rusije u hrvatskom susjedstvu.

– To je u mojoj ingerenciji, da se nitko ne uvrijedi. Ja bih trebao ići na taj samit, rekao je Milanović novinarima u petak.

– Srbija sama ne zna što hoće. To nije nikakav hibridni rat, to je nekakva kalja, kupusara od politika. Dosta godina vode politiku izrazito proeuropski, onda izrazito proruski, a narod striže ušima. Nažalost, tako je, naglasio je hrvatski predsjednik.

Dodao je da je to tema o kojoj se inače raspravlja na samitima u Bruxellesu, ali da to neće biti slučaj i na samitu NATO-a.

– O tome se sigurno neće raspravljati na samitu NATO-a jer tamo i tako govori tko god što hoće, a odluke se donose puno prije ili paralelno od samita. Nitko nas ništa ne pita, rekao je Milanović.

 

vijesti.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)