Oporba sutra predaje potpise za raspuštanje Hrvatskog sabora

Vrijeme:2 min, 12 sec

 

Zastupnici iz redova oporbe u petak će predati potpise za raspuštanje Hrvatskog sabora jer žele što prije raspisivanje parlamentarnih izbora, nakon što je protiv budućeg glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića podnesena pritužba zbog kršenja Kodeksa sudačke etike.

– To je po meni sada apsolutni razlog da se Hrvatski sabor raspusti, u tom smislu mi sutra predajemo potpise i zahtjev za raspuštanje, da cijela vlada da ostavku i da idemo na izbore, rekla je zastupnica Možemo Sandra Benčić u izjavi za medije nakon sjednice predsjedništva Hrvatskog sabora u četvrtak.

Time se osvrnula na pritužbu koju je protiv suca Turudića Državnom sudbenom vijeću podnio predsjednik Visokog kaznenog suda, uz suglasnost predsjednika Vrhovnog suda. Pritužba protiv Turudića podnesena je zbog njegovih sastanaka s ”osobom protiv koje je pokrenuta istraga čime je prekršio Kodeks sudačke etike”, navedeno je u priopćenju podnositelja.

– Ovo više nema smisla, potpuno je jasno da je Andrej Plenković, glavom i bradom sa svima onima koji su digli ruku za izbor Ivana Turudića, odgovoran za ozbiljno sramoćenje ove zemlje, istaknula je Benčić.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin ustvrdio je da podnositelji pritužbe protiv Turudića imaju dobre razloge za takav potez, pogotovo u ovakvom trenutku.

– Svjedočimo srozavanju države na najniže moguće temelje. Partijska država se stvara naočigled sviju i ja na to moram reagirati. I mediji su reagirali, ali je pitanje kako će reagirati kada ‘lex AP’ dođe na snagu, a oni ga namjeravaju progurati prije izbora, rekao je Grbin.

Grbin je kazao da ljudi ne mogu imati povjerenja u sustav kada se sudac u tajnim noćnim sastancima druži s osobom koja je netom puštena iz pritvora, aludirajući na Zdravka Mamića.

Dalja Orešković (Stanka s imenom i prezimenom) poručila je da pravosuđe mora ”očistiti kukolj iz vlastitih redova” bez obzira kakva će biti sudbina Ivana Turudića, ako želi vratiti povjerenje građana.

Na izjavu predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da je i protiv predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića pokrenut stegovni postupak uoči glasanja saborskih zastupnika, Orešković je odgovorila da je to neusporedivo.

– Dobronić je bio prijavljen jer nije ispunio neku administrativnu normu, a pritom je ključni element njegova programa bio taj da suci ne mogu biti mjereni kao da rade na traci. Nije isto riješiti sto jednostavnih predmeta ili jedan predmet kao što je to bio slučaj Franak, kazala je.

Mostov zastupnik Nino Raspudić rekao je da pritužba protiv Turudića pokazuje da struka ima negativno mišljenje o njemu. Uz to, naveo je razlog zašto premijer Andrej Plenković nije odustao od njegovog izbora.

– HDZ se pomirio s time da će izgubiti izbore, da neće moći formirati većinu, stoga već priprema teren za ponovljene izbore kojima se nadaju, naglasio je Raspudić.

 

vijesti.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)