Novi zapovjednik ukrajinske vojske/vrlo dobar u obrani?

Vrijeme:2 min, 45 sec

 

 

O promjenama na čelu ukrajinske vojske raspravljaju i stručnjaci na Zapadu. Što se može očekivati nakon restrukturiranja Vrhovnog stožera Oružanih snaga Ukrajine?

Kratko nakon imenovanja, novi vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine, general Oleksandr Sirski, govorio je o budućoj strategiji i o tome na koji način želi ostvariti pobjedu u ratu protiv Rusije. Kako je objasnio, neophodno je primjeniti nova tehnička rješenja i iskoristiti uspješna iskustva, na primjer upotrebom dronova i sustava za moderno elektronsko ratovanje.

I zapadni vojni stručnjaci naveliko raspravljaju o sjmeni generala Valerija Zalužnog i imenovanju Sirskog za vrhovnog komandanta, kao i o daljem tijeku borbenih akcija.

Promjena u Ukrajini nije izuzetak

Promjena glavnog komandanta oružanih snaga u jeku borbenih akcija nije neobična pojava, ocjenjuju stručnjaci za DW. U nekim zemljama, takva rotacija je čak propisana zakonom. „Ne treba zaboraviti da u demokraciji posljednju riječ ima civilno rukovodstvo”, naglasila je još prije imenovanja Sirskog Orisija Lucevič, direktorica Ukrajinskog foruma londonskog trusta mozgova „Chatham House”.

U slučaju očekivane smjene, među narodom i vojskom veoma popularnog Valerija Zalužnog, politička razmatranja su bila u sjeni teškog stanja na frontu. „Kada u ratu sve ide dobro, onda se rukovodstvo ne mijenja”, kaže Mike Martin, vojni stručnjak na King’s College u Londonu. „Ali, bilo je neuspjeha prošle godine. Zato promjena rukovodstva ima smisla, kako bi se promijenio pravac”, dodaje Martin.

Razlika između Sirskog i Zalužnog

Oleksandr Sirski dobro je poznat zapadnim vojnim zvaničnicima, jer je prije imenovanja za vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine komandirao kopnenim snagama i više puta je bio u kontaktu s medijima. Međutim, malo je vjerojatno da će, što se tiče popularnosti, on moći parirati svom prethodniku Zalužnom. Prema riječima Lucevič, njega su mnogi doživljavali kao „mitsku figuru”.

Jedan od glavnih zadataka Sirskog, koji je osamdesetih pohađao Vojnu komandnu školu u Moskvi, a zatim još pet godina služio u Crvenoj armiji, je vješto uspostaviti komunikaciju s jedinicama pod njegovom komandom. Za Sirskog se govori da je on zapovjednik koji ne vodi puno računa o gubitcima svojih snaga. On je, međutim, te priče pokušao odmah po stupanju na dužnost opovrći. U svom prvom govoru novoimenovani vrhovni komandant je istakao da „život i zdravlje vojnika ostaje najvažnija vrijednost ukrajinske vojske”.

Promjene na frontu?

Ove zime situacija na frontu nije dobra za ukrajinsku vojsku, jer je neizvjesno što će biti sa zapadnom pomoći, dok ruske snage pokušavaju napasti ukrajinske položaje s više strana istovremeno. Situacija je posebno napeta oko grada Avdijivka, petnaest kilometara sjeverno od okupiranog Donjecka. „Svi se slažu s ocjenom da je borba na terenu dospjela u sliojepu ulicu i mislim da se ništa neće promijeniti prije američkih predsjedničkih izbora, dok ne postoji geopolitička jasnoća o razini podrške Zapada”, kaže Mike Martin.

Vojni stručnjak Minhenske konferencije o sigurnosti Nico Lange pretpostavlja da će pod komandom Oleksandra Sirskog težište ove godine biti više na pouzdanoj obrani. „General Sirski je netko tko dobro poznaje ruske oružane snage. osobno mislim da je u ovoj situaciji, kada je Ukrajina vrlo pritisnuta na istoku, važno imati nekoga tko je veoma dobar u obrani”, rekao je Lange za njemački javni servis ZDF i dodao da Ukrajina trenutno nije sposobna provoditi složene ofenzivne operacije, već se mora na istoku braniti s inferiornim resursima. Sirski tu ima mnogo iskustva. „To je možda jedan od razloga zašto je sada postao vrhovni komandant”, kaže Lange.

 

dw.com/hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)