FOTO/Ispraćaj 4. HRVCON-a u NATO aktivnost u Mađarskoj uz nazočnost obitelji i prijatelja pripadnika kontingenta.

Vrijeme:2 min, 58 sec

 

U okviru 4. HRVCON-a u područje aktivnosti u Mađarskoj upućuje se ukupno 64 pripadnika i pripadnica Oružanih snaga Republike Hrvatske, na rok do sedam mjeseci. Zapovjednik kontingenta je pukovnik Antonio Tokić.

Pripadnici kontingenta izrazito su motivirani za dokazivanje i rad u međunarodnom okruženju, rekao je zapovjednik 4. HRVCON-a pukovnik Tokić

Svečani ispraćaj 4. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u NATO aktivnost ojačane budnosti (eVA – enhanced Vigilance Activities) u Mađarskoj održan je u ponedjeljak 12. veljače 2024., u vojarni “1. gardijska brigada Tigrovi – Croatia” u Zagrebu uz nazočnost obitelji i prijatelja pripadnika kontingenta.

U okviru 4. HRVCON-a u područje aktivnosti u Mađarskoj upućuje se ukupno 64 pripadnika i pripadnica Oružanih snaga Republike Hrvatske, na rok do sedam mjeseci. Zapovjednik kontingenta je pukovnik Antonio Tokić.

Izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane državni tajnik Zdravko Jakop poželio je pripadnicima 4. hrvatskog kontingenta uspjeh u odgovornom obavljanju zadaća u međunarodnom okruženju i poručio: “Vjerujem kako ćete izvan granica Domovine, baš poput vaših prethodnika, pokazati svijetu izvrsnost i profesionalizam Hrvatske vojske”. U kontekstu aktualnih sigurnosnih izazova državni tajnik je istaknuo kako mir nikada ne smijemo uzeti zdravo za gotovo te kako neprestano moramo činiti sve kako bismo razvijali sposobnosti koje će ga očuvati i sačuvati. Naglasio je kako su upravo pripadnici i pripadnice Oružanih snaga temelj obrambenog sustava te da je Ministarstvo obrane sustavno posvećeno poboljšanju materijalnih prava i boljih uvjeta za život i rad pripadnika Hrvatske vojske. Zaključno, pripadnicima Hrvatske vojske koji odlaze u Mađarsku Jakop je poručio: “Ponosno nosite hrvatsku zastavu i budite uvijek Domovini vjerni”.

Ovom prigodom zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Siniša Jurković je istaknuo kako sudjelovanjem u ovoj aktivnosti Oružane snage RH pokazuju interoperabilnost s oružanim snagama drugih država članica Saveza i izravno doprinose kolektivnoj obrani NATO saveza. Također, istaknuo je kako Republika Hrvatska sudjelovanjem u ovoj aktivnosti potvrđuje svoju solidarnost prema partnerima i dokazuje da je vjerodostojna članica Saveza predana zajedničkim ciljevima Saveza. “Aktivnosti koje vas očekuju su specifične i izazovne. Uvjeren sam da ste svi vi kao kontingent i kao pojedinci spremni izvršiti dobivene zadaće i ostvariti zadane ciljeve. Neka vas ova aktivnost obogati novim saznanjima te oplemeni novim iskustvima”, poručio je general Jurković pripadnicima kontingente te zahvalio njihovim obiteljima na podršci koju im pružaju.

Zapovjednik 4. hrvatskog kontingenta pukovnik Antonio Tokić zahvalio je svima koji su doprinijeli da kontingent bude u potpunosti obučen i opremljen te spreman odraditi sve zadaće koji se pred njega stave i ispuni sva očekivanja. “Pripadnici su izrazito motivirani za dokazivanje i rad u međunarodnom okruženju”, rekao je pukovnik te posebno zahvalio obiteljima i prijateljima pripadnika kontingenta na podršci i razumijevanju koju im pružaju istaknuvši kako će upravo ta podrška pripadnicima olakšati boravak u misiji.

Pripadnici 4. HRVCON-a u NATO aktivnosti u Mađarskoj sudjeluju u okviru multinacionalne Borbene grupe zajedno s pripadnicima snaga Talijanske Republike, Republike Turske i Mađarske koja je ujedno i vodeća nacija. U aktivnosti sudjeluju i snage Sjedinjenih Američkih Država, iako formalno nisu u sastavu eVABG-HUN. Hrvatski kontingent sudjeluje u aktivnosti ojačane budnosti NATO-a na temelju Odluke Hrvatskog sabora, a prvi hrvatski kontingent upućen je u područje aktivnosti u srpnju 2022. godine.

Podsjetimo, NATO-ove borbene grupe pod nazivom aktivnosti ojačane budnosti u središnjoj i jugoistočnoj Europi, u Mađarskoj, Slovačkoj, Rumunjskoj i Bugarskoj, uspostavljene su u cilju daljnjeg jačanja savezničkog postava odvraćanja i obrane te sposobnosti kolektivne obrane. Uspostava ovih borbenih skupina provodi se na temelju koncepta multinacionalnih snaga, kao i već postojeće borbene skupine NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj, Litvi, Latviji i Estoniji, izvijestio je MORH.
domoljubni.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)