STIER/Federalizam je put kojim BiH treba ići

Vrijeme:2 min, 42 sec

 

-Svi očekujemo pozitivnu ocjenu Europske komisije o BiH. Na Bosni i Hercegovini je da napravi sve što je potrebno. Mislim da je poslana dobra poruka kada su ovdje bili predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen te hrvatski i nizozemski premijeri, Andrej Plenković i Mark Rutte, kazao je za Dnevnik RTV Herceg Bone Davor Ivo Stier, zastupnik u Saboru RH te predsjednika Kluba Europske pučke stranke u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Jedan od uvjeta koje BiH treba ispuniti na putu ka EU je i reforma Izbornog zakona. Upitan kako gleda na “fenomen Komšić”, Stier je kazao da je oko toga poznata službena pozicija Republike Hrvatske.

Osigurati pravo na legitimno predstavljanje

-U BiH svaki konstitutivni narod ima pravo imati legitimne predstavnike, da se volja naroda doista pokazuje i to se mora respektirati na svim razinama uključujući Predsjedništvo BiH, kazao je Stier i pojasnio da oko tog pitanja u Republici Hrvatskoj postoji konsenzus relevantnih političkih čimbenika.

Stier je u razgovoru s urednikom i voditeljem Tihomirom Šutalom kazao da u tom kontekstu treba promatrati i nesastajanje hrvatskog premijera Andreja Plenkovića s članovima Predsjedništva BiH u Sarajevu zbog prisustva Željka Komšića na istome.

Stier, koji je i bivši ministar vanjskih poslova RH, kazao je da je razumijevanje fenomena Komšić i potrebe za izmjenom Izbornog zakona BiH u međunarodnim krugovima počelo rasti nakon ulaska Hrvatske u NATO i EU.

“Naša potpora je cijeloj BiH. Ali naravno, da bi cijela BiH mogla ići prema članstvu u EU i NATO-u mora imati unutarnju stabilnost i unutarnji balans, poštivati prava svih konstitutivnih naroda pa tako i hrvatskog naroda”, kazao je Stier.

Na opasku da u Hrvatskoj ipak postoje određene političke snage koje ne razumiju unutarnje probleme u BiH, poput stranke Možemo, te da njihova politika nije naklonjena bh. Hrvatima, Stier je kazao da hrvatski građani većinski razumiju odnose u BiH.

-Smatram da velika većina naših ljudi u RH podržava koncept BiH triju ravnopravnih konstitutivnih naroda i da se to onda može vidjeti u svim zakonima, uključujući Izborni zakon, istaknuo je Stier.

BiH urediti na federalističkim principima

Bivši šef hrvatske diplomacije kao i bivši zastupnik u Europskom parlamentu smatra da je najbolje rješenje za BiH uređenje na principima federalizma.

“To je i mišljenje Europskog parlamenta koje se više puta spomenulo. Prvi puta smo u rezoluciji iz 2014. godine krenuli s takvim konceptom jer se s pravom govorilo da se treba paziti separatističkih snaga, ali se nije davalo pozornosti unitarističkim i centralističkim strujama koje su, također, po mom mišljenju vrlo štetne za BiH”, kazao je Stier pojasnivši da se upravo između separatizma i unitarizma nalazi federalizam koji, kako kaže, može održati jedinstvo države a istovremeno očuvati prava konstitutivnih naroda.

Stier je kazao da je federalizam kao koncept prokušan u mnogim višenacionalnim zemljama te da bi se samo morao primijeniti na konkretnom slučaju u BiH

-Federalizam je put kojim treba ići kako bi BiH mogla osigurati svoju euroatlantsku budućnost, kazao je Stier.

Stier je nedavno imenovan predsjednikom Kluba Europske pučke stranke u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. Kazao je da je to veliko priznanje za hrvatski HDZ i njegovog predsjednika Plenkovića te dokaz koliki ugled uživaju unutar Europske pučke stranke. Cilj im je, kako kaže, promovirati ideale i vrijednosti kršćanske demokracije unutar najstarije organizacije, Vijeća Europe.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)