Četiri kandidata za ruske predsjedničke izbore

Vrijeme:1 min, 2 sec

 

Ruske prijave kandidata za predsjedničke izbore su zatvorene, a popis uključuje i aktualnog predsjednika Vladimira Putina, za kojeg se očekuje da će pobijediti, te još tri političara od kojih svi podržavaju ‘specijalnu vojnu operaciju’ u Ukrajini, izvijestila je ruska novinska agencija TASS.

Na popisu se nije našao ruski antiratni kandidat Boris Nadeždin nakon što mu je državno izborno povjerenstvo (CEC) u četvrtak zabranilo da se kandidira, davši kao razlog pronalazak nedostataka u prikupljanju potpisa potrebnih za podršku njegovoj kandidaturi.

CEC je uz Putina kao kandidate naveo Vladislava Davankova, zamjenika predsjednika ruske Dume i člana kluba Novih ljudi; Leonida Slutskija, čelnika Kremlju lojalne ultranacionalnističke Liberalno-demokratske stranke (LDPR); i Nikolaja Kharitonova, kandidata Komunističke partije.

Očekuje se da će Putin, koji je izabrao kandidirati se kao neovisni kandidat, a ne kao kandidat vladajuće stranke Jedinstvena Rusija, i koji je od 2000. vrhovni čelnik Rusije, lako pobijediti na izborima u idućem mjesecu,

Iako nitko nije očekivao da će Nadeždin – koji je Putinov rat u Ukrajini okarakterizirao kao fatalnu grešku- pobijediti, njegova žestoka kritika iznenadila je neke analitičare. Kremlj je priopćio da ga ne vidi kao ozbiljnog konkurenta Putinu.

Nadeždin je u četvrtak rekao da će osporiti odluku CEC-a na ruskom Vrhovnom sudu.

 

vijesti.hrt.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)