VIDEO Amerikanci ponovno napali hutiste u Jemenu: ‘Ovo je početak, a ne kraj’

Vrijeme:1 min, 17 sec

Najnovija akcija dolazi dan nakon zajedničkih američko-britanskih napada na mete hutista. SAD je u nedjelju izveo nove napade na hutiste u Jemenu, stoji u priopćenju Središnjeg zapovjedništva SAD-a (Centcom). Centcom je objavio da su američke snage pogodile krstareću raketu za kopneni napad i četiri protubrodske rakete koje su “bile spremne za lansiranje na brodove u Crvenom moru”. Najnovija akcija dolazi dan nakon zajedničkih američko-britanskih napada na mete hutista, piše BBC. 

Napadi hutista prisilili su velike brodarske tvrtke da izbjegavaju plovni put što utječe na međunarodnu trgovinu. Egipat je priopćio da su njegovi prihodi od Sueskog kanala pali gotovo za polovinu u siječnju, pri čemu je broj brodova koji putuju ključnom trgovačkom arterijom prošlog mjeseca pao za više od trećine.

 Subotnji zajednički udari SAD-a i Velike Britanije osvijetlili su noćno nebo na jugu glavnog grada Jemena, Sane, a jedan aktivist za ljudska prava i lokalni stanovnik rekli su za BBC da su se kuće tresle. su obećali odgovoriti na napade koje su su predvodile SAD. Reagirajući na subotnje napade, vojni glasnogovornik grupe, Yahya Sarea, napisao je na X-u: “Ovi nas napadi neće odvratiti od našeg moralnog, vjerskog i humanitarnog stava podrške palestinskom narodu u Pojasu Gaze i neće ostati bez odgovora ili nekažnjeni.”
Ranije je Bijela kuća upozorila da su njezini zračni udari na mete koje podupire Iran u Iraku i Siriji samo “početak, a ne kraj” njezina odgovora Iranu. Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je američkim medijima u nedjelju “da će biti još koraka”.
vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)