Sutkinja naredila da se isprazni sudnica, Dodiku pročitana optužnica, njegove pristalice uz zvižduke napustile Sud BiH

Vrijeme:1 min, 35 sec

 

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je održan novi pretres u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, nakon četiri odgađanja glavnog pretresa.

Sud Bosne i Hercegovine nije prihvatio zahtjev da se ponovo spoji predmet vršitelja dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića s predmetom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji su razdvojeni na ročištu 17. siječanja na kome Lukić nije prisustvovao jer je bio u bolnici.

Tužiteljica Gordana Bosiljčić je u sudnici pročitala optužnicu. Dok je čitala optužnicu, prisutni u sudnici su počeli dobacivati, nakon čega je sutkinja Sena Uzunović naredila da se isprazni sudnica i postavi zastor koji odvaja sudnicu od osoba koji su pratili suđenje, među kojima su bili i Dodikovi suradnici, između ostalih, članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i premijer RS Radovan Višović.

Nakon što su prisutni napustili sudnicu, nastavljeno je suđenje uvodnim riječima Tužiteljstva i obrane.

Dodik je i ovoga puta ponovio da je riječ o političkom procesu.

Novo ročište zakazano je 21. veljače.

Suđenje protiv Dodika danas je, umjesto sudca Mirsada Strike, preuzela sutkinja Sena Uzunović. U rasporedu suđenja na internet stranici Suda BiH stoji da je sutkinja zadužen za ovaj postupak Uzunović.

Sud BiH odbio je ranije zahtjeve obrane predsjednika RS za izuzeće sudca Strike, kao i za izuzeće sedam sudaca ovo suda. Naknadno, Strika je sam odlučio napustiti ovaj predmet.

Uzunović je na dužnost sutkinje Suda BiH stupila 8. kolovoza 2022. godine.

Kako se navodi u optužnici, Dodik i Lukić su od 1. do 9. srpanja prošle godine u Banja Luci, svjesno i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, poduzimali službene radnje u cilju nastavka zakonodavnog postupka.

Dodikova obrana tvrdi da ne postoji krivično djelo za koje se Dodik i Lukić terete jer Christian Schmidt nije visoki predstavnik zato što imenovanje nije potvrđeno u Vijeću sigurnosti UN.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)