Što je Iranska revolucionarna garda, čije pipke u Siriji i Iraku Amerikanci žele odsjeći

Vrijeme:3 min, 13 sec

 

Sjedinjene Američke Države pokrenule su u petak zračne napade u Iraku i Siriji na mete povezane s Iranskom revolucionarnom gardom i milicijama koje ona podupire. Napadi su odmazda za udar na američku bazu u Jordanu u kojem su poginula tri vojnika.

Za taj napad SAD krive iračku šijitsku miliciju Kataib Hezbolah koja održava snažne veze s Teheranom. U nastavku donosimo ključne podatke o Iranskoj revolucionarnoj gardi – dominantnoj vojnoj sili u toj zemlji koja ima vlastitu vojsku, mornaricu, zračne snage i obavještajno krilo.

Što je Iranska revolucionarna garda?

Osnovana je odmah nakon Islamske revolucije 1979. kako bi se zaštitio šijitski klerikalni vladajući sustav i pružila protuteža regularnim oružanim snagama. Revolucionarna garda odgovara izravno iranskom vrhovnom vođi ajatolahu Ali Hameneiju. Iranska revolucionarna garda ima oko 125.000 vojnika i postrojbe sva tri roda vojske – pješadije, mornarice i zrakoplovstva.

Također zapovijeda vjerskom milicijom Basidž, civilna vjerska policija pod zapovjedništvom revolucionarne garde. Riječ je organizaciji čiji su pripadnici odgovorni za smrt Mahse Amini nakon čega su izbili veliki građanski prosvjedi. Amini je pala u komu i kasnije je preminula, pošto ju je privela ćudoredna policija zbog “neprimjerenog nošenja hidžbaba” koji treba prekivati svu kosu.

Riječ je dobrovoljnoj paravojnoj postrojbi odanoj klerikalnom establišmentu koja se često koristi za suzbijanje prosvjeda protiv vlade. Basidži su organizirali napade ‘ljudskim valom’ na iračke trupe tijekom rata 1980-ih. U miru provode iranske islamske društvene zakone. Analitičari kažu da bi se Basidž volonteri mogli brojiti u milijunima, s oko milijun aktivnih članova.

Njegovog vrhovnog zapovjednika, general-bojnika Kasema Soleimanija, ubile su Sjedinjene Američke Države u napadu dronom u Iraku 2020. godine. Ubijanje svih američkih vođa ne bi bilo dovoljno za osvetu za ubojstvo Soleimanija, rekao je kasnije viši zapovjednik iranske garde.

Iranska revolucionarna garda, koju su SAD proglasile terorističkom organizacijom, godinama pokušava oblikovati Bliski istok prema idejamaTeherana. Na primjer, osnovali su libanonski Hezbollah 1982. za izvoz iranske islamske revolucije i borbu protiv izraelskih snaga. Hezbollah je sada snažna vojna sila koja igra značajnu ulogu u regionalnim sukobima.

Koje su vojne sposobnosti IRGC-a?

Iranska revolucionarna garda nadzire iranski program balističkih projektila, koji stručnjaci smatraju najvećim na Bliskom istoku. Garda je koristio projektile da gađa sunitske muslimanske militante u Siriji i oporbene skupine iranskih Kurda u sjevernom Iraku.

Sjedinjene Države, europske sile i Saudijska Arabija optužile su Iran za napad raketama i bespilotnim letjelicama 2019. godine koji je onesposobio najveću svjetsku rafineriju nafte u Saudijskoj Arabiji. Iran je negirao bilo kakvu umiješanost u napad.

Bivši američki predsjednik Donald Trump naveo je iranski raketni program kao jednu od točaka koje nisu obrađene u nuklearnom sporazumu sa svjetskim silama iz 2015. i naveo ga kao razlog za povlačenje iz sporazuma 2018.

Garda ima opsežnu konvencionalnu borbenu opremu i sposobnosti, što se pokazalo kroz njihovo sudjelovanje u sukobima u Siriji i Iraku.

Kakav je položaj Iranske revolucionarne garde u političkom sustavu Irana?

Bivši časnici Revolucionarne garde drže ključne položaje u iranskom establišmentu, od vlade do parlamenta. Većinu kabineta predsjednika Ebrahima Raisija čine bivši časnici revolucionarne garde. Mandat gardista da štite revolucionarne vrijednosti potaknuo ga je da progovori kada je smatrao da je sustav ugrožen.

Što je s poslovnim interesima?

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)