Kovačević/Netanyahu neposluhom otežava poziciju Bidenu pred izbore

Vrijeme:3 min, 9 sec

 

Nakon američkih napada na skupine povezane s Iranom, prijeti li nova eskalacija na Bliskom istoku? Je li Europska unija sposobna zaštititi svoje interese u Crvenom moru? Kako će paket pomoći Ukrajini dogovoren na samitu Europske unije utjecati na daljnji tijek rata i na odnose s Mađarskom? 

O tome su u emisiji U mreži Prvog govorili vanjskopolitički analitičar Božo Kovačević i vojni analitičar Marinko Ogorec.

Proiranske skupine koje djeluju na teritoriju Iraka, najavile su da će odgoditi svoje djelovanje protiv američkih ciljeva, ali na hutiste američki napadi na Jemen nisu djelovali.

– Ključni problem je rat u Gazi i dok se tamo ratne operacije ne prekinu, prave deeskalacije sukoba neće biti, rekao je Kovačević.

Smatra kako je Amerikancima stalo da ne dođe do eskalacije sukoba stoga što ova regija više nije predmet američkih interesa. Govori kako je ova regija predmet intenzivnog nadmetanja velikih sila.

Dodaje kako Izrael nastoji na svaki način provocirati rat SAD-a i Irana.

– Trenutno na Bliskom istoku nisu glavni problem terorističke i islamističke skupine, već je glavni problem Benjamin Netanyahu. On svojim neposluhom otežava poziciju Joa Bidena i njegove administracije pred izbore, istaknuo je Kovačević.

Ogorec govori kako američki napadi na ciljeve u Iraku i Siriji nisu bili strateška pogreška, stoga što nije bilo drugačijeg izlaza.

– Što se tiče napada na hutisteute i to je bio logičan potez jer se ne može dozvoliti da jedna takva skupina zatvori žilu kucavicu gospodarstva cijele Europe i gotovo cijeloga svijeta, kazao je.

Dodaje kako je očito da su sve strane u ovom sukobu svjesne ozbiljne mogućnosti eskalacije u tom prostoru i trude se da ne dolijevaju previše benzina na vatru koja već poprilično gori.

Ogorec smatra kako udari na Hute ne polučuju ozbiljnije rezultate.

– Da se želi riješiti problem s hutistima morala bi se provesti kopnena operacija, a to bi značilo veliku eskalaciju sukoba i pitanje je kako bi se to završilo, naglasio je.

EU nije sposobna globalno projicirati svoju moć

Što se tiče problema u Crvenom moru, EU nije sposobna globalno projicirati svoju moć, smatra Kovačević.

Dodaje kako EU nije ni sposobna preventivno djelovati kako bi se izbjegli sukobi na europskom tlu.

– EU nije uvjerljiv subjekt međunarodnih odnosa, kazao je.

Ogorec se složio i rekao kako je vidljivo da EU nema s čim štiti prostor Crvenog mora, a to je, kako kaže, produkt svega onog što se zanemarivalo proteklih 30 godina.

– EU mora više ulagati u sustav obrane da bi bila učinkovita, na što je ukazivao i Donald Trump, kazao je.

Kovačević naglašava kako u ovoj situaciji Kina vodi tihu diplomaciju stoga što joj nisu ugroženi vitalni interesi.

Dodaje kako je očito da su sve strane u ovom sukobu svjesne ozbiljne mogućnosti eskalacije u tom prostoru i trude se da ne dolijevaju previše benzina na vatru koja već poprilično gori.

Ruski interes usmjeravanje pažnje prema Izraelu i Gazi

Rusija je osudila udar na Irak i Siriju.

– Ruski je interes da se pažnja svjetske javnosti usmjerava prema Izraelu i Gazi jer se tako omogućuje kritika američke politike, a smanjuje se fokus koji je bio usmjeren prema Ukrajini, istaknuo je.

Izraelskom premijeru ne odgovara da dođe do primirja u Gazi stoga što će se tada početi preispitivati njegova uloga na čelu države, govori Ogorec.

– Kada izgubi vlast, vjerojatno će podleći i krivičnom progonu. Upravo zato je njemu u interesu da se sukob nastavi, dodaje.

Ogorec se osvrnuo na Rat u Ukrajini te kazao kako je Ukrajina u sve nezavidnijoj poziciji stoga što joj nedostaju materijalni, ali i ljudski resursi.

Dodaje kako postoje tenzije i u liniji zapovijedanja što je, kako kaže, jedan od pokazatelja da je situacija teška.

– Ukrajini bi glede pomoći najviše trebalo streljivo i dalekometni sustavi, kazao je.

Naglašava kako je Rusija ponovno prešla u inicijativu na bojišnici iako značajnijih pomaka nema.

vijesti.hrt.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)