IZMEĐU LAŽI I POPULIZMA /Kome i zašto smeta uspješna BHANSA?

Vrijeme:4 min, 2 sec

 

Danima besmisleno traju brutalni napadi na ministra prometa i komunikacija BiH Edina Fortu. Destruktivna opozicija koristi svaku priliku da optuži ministra kako on, predloženim izmjenama Zakona o BH ANSI zapravo ispunjava želje Dragana Čovića da njegov navodni zet Davorin Primorac do vlastite mirovine ostane na čelu ove Agencije.

Pored toga što ni jedan ozbiljan mediji nije potvrdio, da li se radi zaista o Čovićevom zetu ili ne, informacija da bi izmjene Zakona omogućile doživotni mandat bilo kome potpuno je netačna i predstavlja kontinuitet lažnih informacija tendenciozno plasiranih gebelstina, zloupotrebu antičovićevskog sentimenta kod Bošnjaka, s ciljem političke diskreditacije predstavnika Trojke, koja navodno po nalogu Beograda, Zagreba, Amerike, Britanije, Katoličke crkve, pape Franje, masona i pokojnog Soroša priprema izdaju Bošnjaka i predaje BiH u ruke neprijateljima!, piše portal Narod.ba.

U svemu tome najveću podršku im pružaju mediji čiji su vlasnici najljigaviji predstavnici udbaško – kosovske milionaške SDA kaste koja se ne može pomiriti s činjenicom da više nisu vlast i još gore da će BiH, s Trojkom kao lokomotivom europskih procesa za dva mjeseca vrlo izgledno potpisati i otvoriti povijesne pregovore za pristupanje Europskoj Uniji.

No vratimo se fami vezanoj za BH ANSU i brojnim lažima koje su iznesene od strane bakirokomšićevskih populističkih kerbera koji u svakom rješenju nađu problem i priliku za nove sukobe i emocionalnu manipulaciju građana, posebno Bošnjaka!

Jednostavnim pitanjem- može li netko biti doživotni direktor bilo koje agencije ukoliko za to nema podršku Vijeća ministara BiH? Naravno da ne može! U slučaju BH ANSE još manje, jer postoji Vijeće BH ANSE koje je sastavljeno od predstavnika tri ministarstva iz Vijeća ministra BiH, predstavnika Vlade Federacije BiH i Vlade Republike Srpske, kao i predstavnika Direkcije za civilno zrakoplovstvo. To Vijeće imenuje Povjerenstvo za provođenje natječaja, koja nakon provedene natječajne procedure, šalje listu uspješnih kandidata na Vijeće ministara BiH, koje zatim potvrđuje jednog kandidata s te liste.

Dakle, ovisno o tome tko će činiti vlast u budućnosti, kako na državnoj tako i federalnoj razini, ovisit će logično i izbor budućeg direktora BH ANSE. Dakle, usvajanje novog Zakona o BH ANSI ne daje mogućnost nikome da bude doživotni direktor kako se to lažno plasira, već omogućuje da se svako može iznova kandidirati i biti izabran, ukoliko struktura koja je u tom momentu izabrana vlast, pruži podršku tom kandidatu.

Pored toga, ove predložene izmjene koje ostavljaju mogućnost kandidiranja svakoj osobi za mjesto direktora, dio su preporuka Europske Unije za našu zemlju, jer ograničavanje nekome pravo na kandidaturu predstavlja kršenje ljudskih prava, te je ovo pitanje na identičan način regulirano u svim državama Europske Unije!

Ono što je također bitno napomenuti jeste činjenica da su u 2015. godine prilikom prvom imenovanja Primorca potvrdili SDA-ovi kadrovi Adil Osmanović, Denis Zvizdić kao i Mesiha Borovac, dok su njegov drugi mandat 2019. godine potvrdili SDA-ovi Bisera Turković, Selmo Cikotić kao i DF-ov državni patriota Sifet Podžić, koji je da podsjetimo javnost samo par godina prije toga glasao za imenovanje Nikole Poplašena za jednog od članova Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje BiH.

Sada, uzimajući u obzir da se SDfA vrlo snažno protivi bh. europskom putu kao što i vode otvorenu antizapadnu kampanju i histeriju, zloupotrebljavajući čak i Gazu za svoje bolesne ambicije, postaje jasno i logično zašto njima smeta činjenica što je jedan mladi Hrvat iz Hercegovine, dugogodišnji inženjer zrakoplovstva, Čovićev zet ili ne, BH ANSU izgradio i razvio u jednu od najuspješnijih Agencija u Bosni i Hercegovini. Nije se to sve dogodilo preko noći, već je to trajalo cijelo desetljeće da bi ta agencija danas postala to što jeste. Za to vrijeme, dok je netko radio i razvijao BH ANSU u to što je ona danas, drugi su od potentnog BH Telecoma i moćne EP BiH, zbog svoje šibicarske i pijačarske politike, pravili veresiju, pa je samim tim i jasno zašto je BH ANSA trn o oku tim strukturama koje danima manipulativno iznose laži.

Ipak, ova cijela priča oko BH ANSE je suštinski manje bitna i koristi se samo da se od Trojke koja pravi kompromise sa konkretnim pozitivnim rezultatom po državu diskreditira, sotonizira i degradira, jer se iza svega krije strah SDA i njihovog policijskog privjeska DF-a, od nastavka relaksacije bošnjačko-hrvatskih odnosa što će kao posljedicu proizvesti mnogo brži euroatlantski put, otvaranje fondova za razvoj i de facto polako gasiti Dejtonsku BiH, te kroz usvajanje novih poglavalja EU, ovu zemlju uvesti u Brislesku BiH.

Može SDA preko svojih medija nastaviti prikazivati kompromis kao izdaju, ali činjenica je da premijer FBiH Nermin Nikšić radi svoj posao, činjenica je da Borjana Krišto kao predsjedateljica Vijeća ministara radi svoj posao i činjenica je da je ova zemlja već krenula u ozbiljnu digitalnu i infrastrukturnu komunikacijsku transformaciju, kroz e usluge administracije, izgradnju brzih cesta i pruga. U Sarajevu, gdje je Trojka vlast, ta transformacija je već svima vidljiva! Sada je red na Federaciju i državu.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)