Američke snage izvele napade u Jemenu na 10 dronova za napade i kopnenu kontrolnu stanicu

Vrijeme:1 min, 15 sec

Američke snage izvele su napade u Jemenu na 10 dronova za napade i kopnenu kontrolnu stanicu koja pripada pobunjenicima Huti koje podržava Iran, saopćila je američka vojska u srijedu.

Iako su Sjedinjene Države nedavno pokrenule napade na Hutije i druge grupe koje podržava Teheran u regiji, i one i Iran su nastojale izbjeći direktnu konfrontaciju, a obaranje tri iranska drona moglo bi povećati tenzije.

Rano u četvrtak po lokalnom vremenu, američke snage su gađale “kopnenu kontrolnu stanicu Huthi UAV i 10 Huthi jednosmjernih UAV-ova” koji su “predstavljali neposrednu prijetnju trgovačkim brodovima i brodovima američke mornarice u regionu”, navodi se u saopćenju CENTCOM-a, u kojem se koristila skraćenica za bespilotnu letjelicu.

CENTCOM je ranije objavio da je USS Carney oborio protubrodsku balističku raketu koju su ispalili Huti, a zatim oborio tri iranske bespilotne letjelice manje od sat vremena kasnije.

Nije precizirano jesu li dronovi koje je oborio razarač bili dizajnirani za napad ili izviđanje.

Američke snage također su u srijedu uništile raketu zemlja-zrak Huthjai za koju je CENTCOM rekao da je predstavljala neposrednu prijetnju “američkim avionima” – što je odstupanje od prošlih zračnih napada koji su se fokusirali na smanjenje sposobnosti pobunjenika da ugroze međunarodni transport.

Nije identificiran tip aviona koji je bio ugrožen niti točna lokacija napada, samo je rečeno da se dogodio u “područjima Jemena pod kontrolom Huta”.

 

vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)