VIDEO Konaković/Sastanku o vrlo važnoj temi prisustvovale samo stranke većine

Vrijeme:1 min, 21 sec

 

Lider Naroda i Pravde Elmedin Konaković, nakon današnjeg sastanka u Sarajevu političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, izjavio je novinarima da se ovom skupu, sazvanom radi vrlo bitne teme kao što je Izmjena Ustava BiH, nisu odazvale oporbene stranke.

Prisustvovale su stranke koje čine vlast na nivou Parlamentarne skupštine i Vijeća ministara BiH – Savez nezavisnih socijaldemokrata s partnerima, Hrvatska demokratska zajendica BiH, BH Inicijativa – Fuad Kasuović i članice Trojke te je, po izjavi Konakovića, razgovarano o vrlo važnoj temi koja se tiče europskog puta BiH, ali i suštine života u BiH, izmjena Ustava obveznih i zbog međunarodnih presuda „ali i nekih naših stavova po pitanju organizacije BiH“.

– Trebalo je da sastanak definira postojanje eventualne političke volje za rješavanje ovog problema. Već smo svi predlagali više puta različita rješenja i danas smo o svojim rješenjima razgovarali, ali bi ta politička volja morala biti artikulirana u dvotrećinskoj većini koja bi mogla donijeti takve izmjene Ustava – kazao je Konaković.

Zahvalio je kolegama koji u došli na sastanak i time, po njegovim riječima, pokazali ozbiljnost za rješavanje ovog pitanja. Istovremeno je uputio kritiku „onima koji ovo politiziraju ili smatraju nebitnim ili to vežu s bilo kakvim razgovorima parlamentarne većine na nivou države“.

– To se zaista ne može povezivati, ovo je tema koja se mora rješavati, o njoj kontinuirano razgovarati. Nismo mi danas zakazali izmjenu Ustava i konačna rješenja u jednom političkom sastanku nego smo zakazali sastanak koji definira postojanje političke volje. Nažalost, ovo što smo vidjeli danas – političke volje za rješavanje ovih problema ima samo u strankama većine, kod ostalih, ne primjećujem – zaključio je Konaković.
večernji.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)