MIRO GAVRAN/’Ovo je za nas povijesni događaj. To je bio trenutak hrvatske sloge i izraz ljubavi prema našem jeziku’

Vrijeme:2 min, 57 sec

 

Hrvatski sabor je danas, većinom glasova, usvojio Zakon o hrvatskom jeziku kojim se po prvi put u povijesti uređuje pitanje službene i javne uporabe hrvatskog jezika te osigurava sustavna i stručna skrb o njemu. Glasanje u saboru s galerije su pratili članovi Glavnog odbora Matice hrvatske na čelu s Mirom Gavranom kao i članovi radne skupine za izradu Zakona o hrvatskom jeziku. Gavran je za Večernji list rekao kako je ovo za njega osobno, kao i za sve iz Matice Hrvatske, poseban dan.

– Nakon dvogodišnjeg rada i zauzimanja, napokon smo ostvarili ono što je bilo u programu ove matičine uprave. Cjelokupni Glavni odbor i matičina radna skupina koja je izradila nacrt Zakona o hrvatskom jeziku nazočila je tom važnom, za nas, povijesnom događaju. Mediji su prenijeli da su saborski zastupnici dugim i srdačnim pljeskom popratili donošenje ovoga zakona, a i nas matičare. Za nas je to bio trenutak hrvatske sloge i izraz ljubavi prema našem jeziku koji je najvažniji zaglavni kamen našeg identiteta – rekao je Gavran.

Dodaje kako je čak 95 zastupnika podiglo ruku za ovaj zakon i da oni u Matici izražavaju veliku zahvalnost prema njima i prema svim parlamentarnim strankama koje su se zauzimale da dobijemo ovaj moderni odmjereni zakon kojim je zajamčena institucionalna skrb za hrvatski jezik, te poštivanje Zlatne formule hrvatskog jezika ČA, KAJ , ŠTO. Istakao je i kako su zahvalni svim članovima radne skupine, matičarima i intelektualcima i institucijama koje su ih podupirale, premijeru  Plenkoviću, ministrici Obuljen Koržinek i Ministru Fuchsu, ali i domoljubima, jezikoslovcima  i književnicima koji su se za hrvatski jezik zauzimali i u mnogo težim vremenima.

– Jednom riječju, mi matičari smo istinski sretni i ponosni i puno nam znači što su u prigodi izglasavanja dogodio trenutak sloge u našem Saboru, tako da su svoj glas dale i one stranke koje u mnogim drugim pitanjima imaju oprečne stavove – kazao je Gavran.

Komentirajući glasovanje zastupnika koji su na glasanju bili protiv ili su bili suzdržani Gavran kaže kako u demokraciji ljudi imaju pravo i na drugačije mišljenje kao i da su oni koji su bili protiv srećom bili u izrazitoj manjini. Rekao je i da je vjeren da će im kroz  nekoliko godina biti žao zbog toga. Uvjeren je i da će i članovi Vijeća za hrvatski jezik koji budu izabrani iz najvažnijih institucija koje se jezikom bave, kao i članovi Matice,  učiniti sve da u primjeni ovoga zakona, kao i do sada budemo razboriti i odmjereni.

Na upit što će to donijeti Hrvatskoj kada je riječ o hrvatskom jeziku Gavran je istakao kako će to biti zajamčena skrb za hrvatski jezik, a isto tako izrazio je i nadanje i u više zajedništva u jezikoslovnoj zajednici i usuglašenog djelovanja na dobrobit svih hrvatskih građana.

Poslije glasanja u Hrvatskom saboru priopćenjem za javnost oglasila se i Matica Hrvatske navodeći kako se na ovaj način nakon desetljeća iščekivanja napokon ostvario san mnogih generacija hrvatskih domoljuba.

– Skrb o razvoju hrvatskoga jezika odgovornost je cjelokupnoga hrvatskog društva te stoga mora biti postavljena na široku nadinstitucionalnu i nacionalnu razinu. To će se postići okupljanjem hrvatskih ustanova i najboljih stručnjaka koje ovo društvo može dati za promišljanje razvoja hrvatskoga jezika, identiteta i kulture u budućnosti. Ovo je zakon o budućnosti hrvatskoga jezika. Njime ne zaštićujemo hrvatski jezik u prošlosti, nego ga pripremamo za budućnost i buduće naraštaje. Zakon o hrvatskom jeziku nije ni protiv koga. On je za sve nas. Stoga donošenje Zakona o hrvatskom jeziku u Hrvatskom saboru, kao najvišem predstavničkom tijelu građana naše zemlje, smatramo trenutkom istinskoga hrvatskog zajedništva – stoji u priopćenju Matice Hrvatske.

 

večernji.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)