Huti projektilom zapalili naftni tanker, vojni brodovi stižu u pomoć

Vrijeme:1 min, 21 sec

 

Naftni tanker gori u Adenskom zaljevu, kaže njegov operater, nakon što su Hutiji rekli da su ga pogodili projektilom.

Potvrđeno je potvrdila da je plovilo pogođeno i da su vojni brodovi bili na putu pružiti pomoć.

Za BBC je rečeno da je udar izazvao požar u jednom od brodskih teretnih tankova i da je korištena vatrogasna oprema da ga obuzda.

“Protupožarna oprema na brodu raspoređena je za suzbijanje i kontrolu požara izazvanog u jednom teretnom tanku na desnoj strani”, rekli su iz kompanije u čijem je vlasništvu tanker. “Sigurnost posade naš je najvažniji prioritet. Ostajemo u kontaktu s brodom i pažljivo pratimo situaciju”, dodali su.

Američki dužnosnici rekli su američkom partneru BBC-ja CBS-u da je obližnji brod američke mornarice reagirao na signal za pomoć broda i da na tankeru nema ozlijeđenih.

To je najnoviji napad Huta na komercijalne brodove u i oko Crvenog mora.

Britanska agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) rekla je da se incident dogodio 60 nautičkih milja jugoistočno od Adena.

UKMTO je priopćio da su vlasti obaviještene i da reagiraju na posljednji napad, te je upozorio ostale brodove da budu oprezni u tranzitu i prijave svaku sumnjivu aktivnost.

Tanker prevozi naftu i plovi pod zastavom Maršalovih Otoka.

Vojni glasnogovornik Huta Yaha Sarea rekao je da je skupina koristila “određeni broj odgovarajućih pomorskih projektila” i da je večerašnji udar bio “izravan”.

Od studenog su Huti koje podržava Iran pokrenuli desetke napada na komercijalne brodove koji su plovili Crvenim morem, jednim od najprometnijih plovnih putova na svijetu, pravdajući to solidarnošću s Palestincima u Gazi, gdje se Izrael bori protiv Hamasa.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)