Featured Video Play Icon

ČOVIĆ: U BH Gasu, kompaniji koju protežira američka strana, ne radi ni jedan Hrvat

Vrijeme:2 min, 39 sec

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ BiH Dragan Čović ocijenio je kako se Bosna i Hercegovina nalazi na prekretnici i upozorio da ako do kraja veljače ne provede važne reforme neće skoro dočekati novu prigodu da otvori pregovore o članstvu u EU koje se očekuje u ožujku.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je zajedno s nizozemskim kolegom Markom Rutteom i predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen ovoga tjedna bio u Sarajevu, pozvao je vlasti da u sljedećih šest tjedana izmijene nekoliko zakona, uključujući izborni i izrazio uvjerenje da će u ožujku ove godine Europsko vijeće odobriti otvaranje pristupnih pregovora.

“Vrijeme istječe a ova struktura neće dočekati drugu prigodu oko približavanja EU. Ulazimo u krajnju neizvjesnost ako ovo ne riješimo”, rekao je Čović gostujući u programu Radio televizije HercegBosne iz Mostara.

On vjeruje da su članovi vladajuće petorke koju uz HDZ BiH i Hrvatski narodni sabor čini probošnjačka i građanska Trojka te SNSD dovoljno ‘hrabri’ da provedu reforme na kojima inzistira Europska komisija. Radi se o izmjeni izbornog zakona, zakona o sudovima BiH, zakonu o sukobu interesa i zakonu sprječavanju pranja novca.

Na novinarsku konstataciju da nakon dogovora u Laktašima Elmedin Konaković ponovo spinuje i vraća se dva koraka unazad Čović je kazao da je Elmedin Konaković prvi kazao da Bošnjaci Hrvatima ne trebaju birati člana Predsjedništva BiH.

Dodao je da i danas kada pričaju sa svim predstavnicima međunarodne zajednice svi kažu da “nema smisla da se Hrvatima biraju predstavnici, da ikad više bude taj Komšić”. – I to svi ponavljaju, ali kad dođe trenutak da se to dogovori ništa se ne dogodi, kazao je uz opasku da je na sastanku u Laktašima Konaković bio najkonstruktivniji u tom smislu.

“Prvi koji je to rekao je gospodin Konaković i u Neumu prije tri godine i danas je bio najkonstruktivniji, odnosno ovih dana, kada smo pravili dogovor, oko proračuna, oko ovog pristupa. Netko se čudi kako se može do kraja drugog mjeseca promijeniti (Izborni zakon), pa kako ne može? Nije to samo zadnja dva mjeseca, to je zadnjih pet godina. Nemamo kapacitet da mijenjamo Ustav. Onda idemo promijeniti ono što možemo kroz Izborni zakon. Napraviti jedan korak naprijed”, rekao je Čović.

Na pitanje voditelja ima li informacije da nekome smeta nešto iz njegovog prijedloga Izbornog zakona koji je objavio u ponedjeljak Čović je kazao da Petorki (HDZ, SNSD i Trojka) ne smeta ništa.

“Nas pet, ništa. Idemo pokušat Ustav, ako može nešto drugo, ako ne može to je jedno od rješenja. Ako ustav promijenimo mi ćemo opet imati ono rješenje.. Istina neće se zvati hrvatski član Predsjedništva. On će biti predstavnik hrvatskog naroda i Ostalih. Kod Bošnjaka bit će predstavnik bošnjačkog naroda i Ostalih”, kod Srba predstavnik srpskog naroda i ostalih, kazao je Čović.

Upitan o pismu američkog državnog tajnika Anthonyja Blinkena koji je Čovića optužio za opstrukciju izgradnje Južne plinske interkonekcije između Hrvatske i BiH, Čović je istaknuo kako se radi o strateškom interesu Hrvata i države BiH.

Dodao je kako u kompaniji Bh. Gas, za koju američka strana inzistira da vodi gradnju i upravljanje plinovodom kroz BiH, ne radi nijedan Hrvat i ustraje na tome da projekt realizira kompanija čije je sjedište u Mostaru.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)