Zelenski za međunarodnu istragu oko pada ruskog zrakoplova

Vrijeme:2 min, 27 sec
 

Nakon pada zrakoplova na rusko-ukrajinskom pograničnom području obje strane optužuju jedna drugu, ali mnoga pitanja još uvijek ostaju neodgovorena. Ukrajinski predsjednik Zelenski poziva na međunarodnu istragu. 

Nakon što se ruski vojni zrakoplov srušio u pograničnom području u blizini Belgoroda, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na međunarodnu istragu o uzroku nesreće. U video obraćanju objavljenom u srijedu navečer Zelenski je rekao da je “očito da se Rusi igraju sa životima ukrajinskih zatvorenika, s osjećajima njihovih rođaka i s emocijama našeg društva”.

Zelenski nije potvrdio verziju iz Moskve prema kojoj su u srušenom ruskom zrakoplovu bili ukrajinski zarobljenici, koji su sada mrtvi. Ukrajinska vojna obavještajna služba HUR trenutno pokušava saznati više o sudbini ukrajinskih ratnih zarobljenika, rekao je predsjednik.

Osim toga Zelenski je naložio ukrajinskom ministru vanjskih poslova Dmitru Kulebi da inozemnim partnerima dostavi sve podatke kojima raspolaže Ukrajina. “Naša država će inzistirati na međunarodnom objašnjenju”, naglasio je on.

Međusobne optužbe

Zrakoplov Iljušin Il-76 srušio se u srijedu u zapadnoj ruskoj regiji Belgorod. Prema ruskim informacijama, poginule su 74 osobe – 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika, šest članova posade i tri osobe u pratnji. Rusko ministarstvo obrane optužuje Ukrajinu za obaranje zrakoplova. Ruske oružane snage promatrale su pomoću radara “lansiranje dviju ukrajinskih raketa”, priopćilo je rusko ministarstvo. Zrakoplov je oboren iz Lypzija, sela u ukrajinskom pograničnom području blizu Harkiva, tvrdi se.

Rusko ministarstvo obrane navelo je kako je riječ o “barbarskom terorističkom činu”. Popis imena putnika, za koje se vjeruje da su 65 ukrajinskih vojnika, objavljen je u ruskim državnim medijima.

Ruske policijske i vojne snage u blizini pada zrakoplova
Ruske policijske i vojne snage u blizini pada zrakoplovaFoto: Pavel Kolyadin/TASS/dpa/picture alliance

Ukrajinska vojna obavještajna služba na Telegramu je napisala da nema pouzdanih informacija o putnicima. Istodobno je potvrdila da je za srijedu bila planirana razmjena zarobljenika, ali da nije došlo do te razmjene.

Vojna obavještajna služba: “Naznake namjerne akcije Rusije”

Ukrajina se sa svoje strane pridržavala svih dogovora i dovela je ruske vojnike na mjesto razmjene na vrijeme, priopćila je ukrajinska strana. “Prema sporazumu, ruska strana je morala jamčiti sigurnost naših branitelja. Istodobno, ukrajinska strana nije bila obaviještena o potrebi osiguravanja sigurnosti zračnog prostora na području oko grada Belgoroda u konkretnom vremenskom razdoblju, kao što je to radila više puta u prošlosti”, priopćile su ukrajinske vlasti.

Činjenica da ukrajinska strana ovoga puta nije bila točno obaviještena o ruskom zrakoplovu i o tome što on transportira “mogla bi ukazivati ​​na namjerne akcije Rusije usmjerene na ugrožavanje života i sigurnosti zarobljenika”, napisale su ukrajinske vlasti. Ruski državni mediji ocijenili su ovu objavu kao indirektnu potvrdu da su Ukrajinci oborili zrakoplov u kojem su bili njihovi vojnici.

Zapovjednik ukrajinskih zračnih snaga optužio je Rusiju da pokušava diskreditirati Ukrajinu. “Cilj je očit: oni žele oslabiti međunarodnu podršku našoj državi. To neće funkcionirati!” – napisao je Mikola Oleščuk na Telegramu. “Ukrajina ima pravo braniti se i uništiti sredstva kojim agresor provodi zračne udare”, dodao je on.

 

dw.com/hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)