Zašto republikanci ponovno žele Trumpa?

Vrijeme:3 min, 13 sec

 

Predizbori u saveznoj državi New Hampshire smatrali su se predizborima na kojima bi Trump mogao posustati. Umjesto toga, sadašnji predsjednik Joe Biden osjetio se ponukanim dati izjavu. Pet razloga jasno pokazuje zašto Trump dominira republikanskim predizborima – analizira stanje Stefanie Bolzen u njemačkom listu Die Welt od 24. siječnja. Komentaru treba dodati procjenu koja prevladava među onima koji se u Europi bave politikom: Trump se vraća. Najnovija anketa agencije IPSOS pokazala je da bi Trumpa biralo 40 posto birača, Bidena svega 34 posto, dok je ostalima dosta i jednoga i drugoga. 

 

Republikanski predizbori u SAD-u tek su započeli, a demokratski još nisu ni počeli. Ali od utorka navečer, bitka za Bijelu kuću već je počela. „Sada je jasno da će Donald Trump biti republikanski kandidat. Moja poruka našoj zemlji glasi: U igri je sve – naša demokracija, naša osobna sloboda, naše gospodarstvo“, obratio se Joe Biden biračima. Sve upućuje na to da će predsjednički izbori biti dvoboj 81-godišnjeg aktualnog predsjednika i njegova 78-godišnjeg prethodnika, sve dakle upućuje na reprizu iz 2020.

Jer Trump je još jednom [ne izborima za nominaciju za predsjednika među republikancima] uvjerljivo pobijedio, ovaj put u New Hampshireu. Zašto čovjek koji je optužen za 91 kazneno djelo i čijeg se kaotičnog mandata još uvijek s užasom prisjećaju mnogi republikanci još uvijek ima tako neosporan utjecaj na republikansko biračko tijelo?

Najvažniji razlog Trumpova uspjeha

Najvažniji je razlog ekonomija, a time i ono što prosječan građanin ima u džepu. Pod Trumpom su osobe sa srednjim i niskim primanjima imale više novca na raspolaganju. Pod Bidenom, realni prihod pao je za 2,7 posto, a životni standard stagnira. Trumpovi glasači žale se na troškove čije uzroke vide u Bidenovoj zelenoj politici i još uvijek slabim lancima opskrbe.

Drugi je razlog pitanje useljavanja. Trump je tijekom svog mandata postupao oštro, tjerajući izbjeglice natrag u Meksiko i dopuštajući nehumano odvajanje male djece od roditelja. Također je iskoristio pandemiju koronavirusa da zatvori granicu opravdavajući svoju odluku rizikom za javno zdravlje, što je Biden isprva nastavio. U godini 2023. broj izbjeglica porastao je za gotovo pet posto u odnosu na prethodnu godinu, od kojih su mnogi iz Meksika i Venezuele. Sada se protiv dolaska useljenika bune čak i građani New Yorka i Chicaga, koji su tradicionalno otvoreni za useljenike.

Treće, mnogi Trumpovi pristaše vide Bidenov mandat kao vrijeme ratova – u Ukrajini, Izraelu, napada hutijevaca i Irana, ali i katastrofalnog povlačenja iz Afganistana u ljeto 2021. Iz perspektive Trumpove baze, svijet oko Amerike u to je vrijeme bio sigurniji, a američka vojska bila je sila koju su odmetničke države još uvijek poštovale.

Četvrto, mnogima je iznimno važno da je Vrhovni sud, koji ima tri konzervativna suca što ih je postavio Trump, poništio opće pravo na pobačaj. I peto: do danas je među republikanskim glasačima duboko ukorijenjena uvjerenost, koju je Trump ponavljao poput mantre, da je Biden „ukrao“ izbore g. 2020.

Osamdeset posto republikanskih birača u New Hampshireu reklo je da im se bivši predsjednik „jako sviđa“. To odražava euforiju koju Trump potiče i zahvaljujući kojoj mobilizira toliko glasača. Tisuće ljudi koji su stajali u redovima ispred njegovih predizbornih dvorana na ledenoj siječanjskoj hladnoći najbolji su dokaz. Trump je njihov čovjek, glas zaboravljenih i izdanih, koji će konačno počistiti korumpiranu aparaturu u Bijeloj kući.

Emocije koje zna izazvati kod svojih pristaša pokazao je i sam u utorak navečer. Umjesto da zahvali protivnicima na konkurenciji, kao što je to učinio u Iowi tjedan dana prije toga, Trump je žestoko napao svoju jedinu preostalu suparnicu Nikki Haley. U New Hampshireu, Haley je uspjela uznemiriti bivšeg šefa s relativno malim zaostatkom od oko deset bodova. Budući da je stjeran u kut, Trump je odmah uzvratio protunapadom, koji je bio usmjeren na njegove unutarstranačke protivnike, a još više na demokrate. Nije ni čudo da i Biden sada napada. Utrka za Bijelu kuću definitivno je započela.

 

Die Welt/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)